Terroristen ringde familjen innan attacken

Salman Abedi ringde sin mamma och bror 15 minuter innan han detonerade bomben på Manhcester Arena i måndags. – Förlåt mig, ska terroristen ha sagt till sin familj enligt en libysk antiterrorutredare.

ANNONS
|

22-årige Salman Abedisfar och bror har nu gripits i Libyen. Brodern uppges haerkänt "alla detaljer" om planen inför terrordådet där 22 personer miste livet och ytterligare 120 skadades.

LÄS OCKSÅ:Salman Abedi pekas ut som mannen bakom dådet

En av Abedis bröder berättade för förhörsledare att Salmanringde sin familj en kvart innan attacken utfördes. Han ska enbart ha pratat med sin bror och bett att denne skulle skicka hans meddelande vidare till mamman, berättade Ahmed bin Salem, talesman för den libyska antiterrorstyrkan,för nyhetsbyrån AP.

– Förlåt mig, ska terroristen ha hälsat sin mamma, enligt AP.

Ville "segra" i IS namn

Mamman och tre av Abedis syskon i Libya ska ha kallats till förhör. Hans mamma har uppgett för libyska utredare att hennes son reste från Libyen till England bara fyra dagar innan bombdådet på arenan. Slutligen ska han alltså ha ringt för att lämna ett sista meddelande till sin mamma.

ANNONS

– Han tog farväl, berättar Bin Salem för AP.

En annan av Abedis bröder, 18 år gammal, samt hans pappa greps i Tripoli i onsdags.

Libyska myndigheter ska utifrån insamlade uppgifter arbeta efter tesen att "bombmannen agerade på egen hand". Talesmannen uppger att brodern sagt att Salman lärde sig att göra bomber på nätet och ville "segra i den Islamiska statens namn".

LÄS OCKSÅ:Ytterligare en gripen efter dådet i Manchester

Denna teori går emellertid stick i stäv med brittiska myndigheters teori. Dessa är övertygade om att Salman Abedi var en del av ett större nätverk. Under dagarna som följt attacken har man genomfört en rad gripanden.

Planerade attacken i minst ett år

Manchesterbombaren tros ha planerat attacken i minst ett år. Han köpte spikar och skruvar till attacken i två vändorpå byggvaruhus i staden, rapporterar brittiska The Times.

Salman Abedi, 22, ska ha öppnat ett bankkonto för omkring 12 månader sedan. Det låg vilande tills han använde det för att köpa beståndsdelar till bomben som orsakade massakern på Manchester Arena i måndags kväll.

Man tror att det var i syfte att undvika misstankar som han gjorde minst två separata resor för att köpa material på varuhusen B&Q och Screwfix i Manchester-området. Inköpen ska ha gjortsstrax innan han reste till Libyen i mitten av april, enligt uppgift till The Times.

ANNONS

Sprängmedel hittat vid tillslag

Uppgifterna kommer strax efter att det uppstått rädslor för att Salman Abedi kan ha tillverkat en andra bomb. Vid razzian i hans hem ska polisen ha hittat en gömma med kemiska sprängmedel.

Dessutom har polis och säkerhetstjänsterfunnit sprängmedel på andra adresser i de omfattande razzior som genomförts efter självmordsbombningen i Manchester. Man misstänker att man planerade att använda det beslagtagna materialeti framtidaattacker, rapporterarbrittiska The Independent.

En misstänkt bomb utlöstesi en kontrollerad sprängning. Säkerhetskällor menar att det finns en överhängande riskatt det finns mer sprängmedel som ännu intehittats. Myndigheterna i Storbritannienär övertygade om att ett terroristnätverk hade upprättats för att utföra ett flertal dåd.Ytterligare gripanden kommer sannolikt genomföras i och utanför Manchester.

Under fredagsmorgonen greps ytterligare en man i Manchester.Mannen greps i stadsdelen Moss Side i staden på fredagsmorgonen.

Det innebär att det på fredagsmorgonen är totalt tio personer som har gripits i Storbritannien, under utredningen som följt efter attacken. Två av dem, en man och en kvinna, har släppts på fri fot igen.

ANNONS