Tidigare Trumpallierad erkänner lögner

USA:s president Donald Trumps tidigare kampanjmedarbetare Rick Gates erkänner sig skyldig till att ha konspirerat mot USA och för att ljugit under förhör med medarbetare till den särskilde Rysslandsutredaren Robert Mueller.

ANNONS
|

Enligt praxis ska den typen av brott bestraffas med fängelse mellan 57 och 71 månader. Men Mueller kan överväga att minska strafftiden i utbyte mot att Gates har samarbetat med utredaren, rapporterar Reuters.

Av domstolshandlingar framgår att Gates erkänner att han lämnat falska uppgifter till justitiedepartementet när det gäller utländsk lobbyverksamhet.

Bankbedrägerier och pengatvätt

Det är ännu inte klart vilket datum domstolen meddelar straffet.

Misstankarna mot Gates har även rört allvarliga brott som bankbedrägerier och pengatvätt.

Rick Gates var medarbetare till Donald Trumps kampanjchef under valrörelsen Paul Manafort. Denne fick sparken i augusti 2016 när det blev känt att han tagit emot olagliga betalningar på 12 miljoner dollar (cirka 100 miljoner kronor) från den proryske tidigare presidenten i Ukraina Viktor Janukovytj.

ANNONS

I torsdags blev det klart att Manafort och Rick Gates skulle åtalas för en rad nya brott. Bland annat anklagas Manafort för penningtvätt av omkring 30 miljoner dollar med hjälp av utländska bankkonton.

Manafort vidhåller oskuld

Ett erkännande från Gates väntas öka pressen på Paul Manafort att försöka träffa en överenskommelse med utredarna. Men i ett uttalande efter att Gates förklarat sig skyldig meddelar Manafort att han vidhåller att han är oskyldig.

Beskedet om att Gates erkänner sig skyldig kommer veckan efter det att Mueller åtalat 13 ryska medborgare för att ha försökt påverka det amerikanska presidentvalet.

TT

Fakta: Manaforts tid hos Trump

Republikanen Paul Manafort, som i flera år arbetat som politisk strateg, började jobba med Trumps presidentkampanj i mars 2016. Han befordrades till chefsstrateg och kampanjordförande, vilket gav honom kontroll över det dagliga arbetet. Men när det framkom att Manafort tagit emot olagliga betalningar på 12 miljoner dollar (cirka 100 miljoner kronor) från den proryske tidigare presidenten i Ukraina Viktor Janukovytj, fick han sparken i augusti 2016.

Tidningen The Washington Post avslöjade senare att Manafort ska ha erbjudit information om presidentvalskampanjen till en rysk miljardär med kopplingar till Kreml. Det ska ha skett mindre än två veckor innan Trump utsågs till Republikanernas presidentkandidat, vilket skedde i juli 2016.

ANNONS