Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.

Topptrio möts i Ryssland om Syriens framtid

Rysslands president Vladimir Putin bjuder in sina kolleger från Turkiet och Iran – Recep Tayyip Erdogan och Hassan Rouhani för att diskutera Syrien.

ANNONS
|

Toppmötet kommer att hållas den 22 november i semesterorten Sotji vid Svarta havet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

De tre länderna har hållit återkommande fredssamtal i Kazakstans huvudstad Astana, med alternativa företrädare för syriska oppositionsgrupper – ett slags motförhandlingar till de FN-ledda samtalen i Genève.

Trions samarbete sker trots att Turkiet, liksom USA, länge har haft en diametralt motsatt syn på Syrienkonflikten, och aktivt stött rebeller i kriget mot al-Assads regim. Ryssland och Iran står däremot på regeringens sida i konflikten.

Dessutom betraktar Turkiet den kurdisk-arabiska alliansen SDF som likställda med den terrorstämplade PKK-gerillan. SDF har visst stöd av Ryssland, och den syriska regimen har länge sett mellan fingrarna vad gäller kurdernas landvinningar eftersom de bekämpat gemensamma fiender.

ANNONS

Den gemensamma nämnaren för parterna är målsättningen att terrorrörelsen IS ska nedkämpas i Syrien.

TT
Fakta: Fredssamtal i Astana och Sotji

Ryssland, Iran och Turkiet har efter samtal i Kazakstans huvudstad Astana kommit överens om att sammanföra den syriska regimen och oppositionen till en "kongress" för att få en mer varaktig politisk lösning.

Samtalen skulle ha hållits i ryska Sotji den 18 november och 33 grupper och politiska partier bjöds in. Men nu har konferensen skjutits up. Enligt bedömare troligen för att även företrädare för kurderna i Syrien för första gången bjudits in till fredssamtal – något som troligen retat upp Ankara.

Källa: AFP, Reuters

ANNONS