Trump anklagar Mueller för "McCarthyism"

Donald Trump rasar över uppgifterna om att Vita husets juridiska rådgivare gett omfattande information i Rysslandsutredningen. Presidenten går återigen hårt åt särskilde åklagaren Robert Mueller och anklagar honom för "McCarthyism".

ANNONS
|

Vita husets juridiska rådgivare Donald McGahn har bidragit med omfattande vittnesmål i den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016, rapporterar The New York Times.

Tidningen har pratat med ett tiotal nuvarande och tidigare tjänstemän i Vita huset och andra personer med insyn i turerna kring utredningen, som också rör kontakter mellan Trumpkampanjen och Ryssland.

Trump till angrepp

Publiceringen fick Trump att fördöma tidningens publicering, och avfärda den som "falska nyheter". I en serie tweetar gick han också till angrepp mot Mueller.

"Så många liv har lagts i ruiner på grund av ingenting – McCarthyism när den är som värst!", skrev USA:s president med adress till Rysslandsutredningen.

ANNONS

Presidenten syftar på den republikanske senatorn Joseph McCarthy, som bedrev en häxjakt på kommunister i USA under 1950-talet.

"Vittnat om presidentvrede"

McGahn har ställt upp på minst tre frivilliga samtal med utredarna de senaste nio månaderna, sammanlagt omkring 30 timmar. Den juridiska rådgivaren har då beskrivit president Donald Trumps vrede mot Rysslandsutredningen och de olika sätt han har försökt att få McGahn att hantera den, enligt The New York Times uppgifter.

Trump uppger att han har gett McGahn tillåtelse att prata med utredarna.

"Dessutom har vi lämnat över en miljon dokument. Största transparensen någonsin. Ingen maskopi, ingen obstruktion. Häxjakt!", skrev han på Twitter tidigare under söndagen.

TT

Bakgrund: Trump och Ryssland

Misstankarna om samröre mellan personer i Donald Trumps stab och den ryska regeringen – som amerikanska underrättelsetjänster anklagar för att ha lagt sig i USA-valet – har förföljt presidenten sedan han tillträdde i januari i fjol.

Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Förre säkerhetsrådgivaren Michael Flynn avgick i februari i fjol sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna. Även justitieminister Jeff Sessions, som under valrörelsen var senator, träffade ambassadören under 2016 och har därför sagt att han inte aktivt kan delta i Rysslandsutredningen.

Dessutom mötte Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr 2016 en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om att ta del av komprometterande uppgifter om Demokraternas Hillary Clinton som var Trumps rival i presidentvalet.

I maj i fjol avskedade Trump FBI-chefen James Comey och sade senare att det hade med "Rysslandgrejen" att göra. Enligt Comey bad presidenten honom "släppa" utredningen av Michael Flynn. Senare samma månad utsåg det amerikanska justitiedepartementet den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare i en utredning av "den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor".

Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval. President Trump har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

ANNONS