Trump fortsätter använda osäkrad Iphone

Trots ideliga påtryckningar fortsätter USA:s president Donald Trump att använda en oskyddad Iphone för sina personliga samtal. De amerikanska säkerhetstjänsterna är övertygade om att både ryssar och kineser lyssnar.

ANNONS
|

Under dagtid i Ovala rummet är det säkra fasta telefoner som används, men som världen fått lära sig de senaste två åren sprutar det ut inlägg på Twitter när Donald Trump är i de privata delarna av Vita huset. Det är också därifrån han ringer vänner, rådgivare eller pinglar för att skälla ut ett tv-bolag.

Det han använder, till de amerikanska säkerhetstjänsternas förtvivlan, är en oskyddad Iphone, skriver The New York Times. Tidningen har läst en rapport som visar att säkerhetstjänsterna är övertygade om att både de ryska och kinesiska motparterna lyssnar på samtalen. Den slutsatsen har de kunnat dra, bland annat efter egen avlyssning av utländska diplomater och tjänstemän.

ANNONS

Mildra handelskriget

Enligt tidningens källor använde kineserna avlyssningen för att försöka förmå inflytelserika personer i USA eller personer i Trumps närmaste omgivning att mildra det pågående handelskriget. Vilka som står närmast Trump framgår av samtalen. Ryssarna sägs lyssna mer rutinmässigt eftersom Trump och den ryske presidenten Vladimir Putin ändå kommer väl överens.

Enligt rapporten har Trump tre Iphones, varav två har krypteras av säkerhetstjänsten NSA. Men det är det tredje han föredrar, för i den finns alla hans personliga kontakter.

Inga sms

Även Barack Obama använde telefoner från Apple under sin tid i Vita huset, men de kunde inte användas för samtal eller för att ta bilder utan bara för att ta emot epost från en säker server. Att skicka sms var förbjudet för den tidigare presidenten.

Enligt The New York Times är den enda ljusglimten att Donald Trump aldrig skickar sms eller epost.

TT

Fakta: Donald Trump

Född 1946 i Queens i New York. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor. Kontroversiell och frispråkig miljardär och tv-personlighet, bland annat genom dokusåpan "The Apprentice".

Med sin tuffa invandringsretorik och löftet att göra Amerika stort igen vann republikanen Trump till mångas förvåning presidentvalet 2016 över demokraten Hillary Clinton. Trump är den förste presidenten i USA som inte har erfarenhet som folkvald politiker eller militär, även om han övervägt att ställa upp i presidentval tidigare.

Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005. Dottern Ivanka Trump arbetar i Vita huset liksom maken Jared Kushner, som är en av Trumps högt uppsatta rådgivare.

ANNONS