USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.

Trump: Glöm bistånd om ni röstar mot USA

President Donald Trump hotar med att dra in ekonomiskt bistånd till de länder som planerar rösta igenom en protest mot USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

ANNONS
|

- De tar emot hundratals miljoner dollar och till och med miljarder dollar, och de röstar mot oss, sade Trump i Vita huset inför torsdagens planerade FN-omröstning i Jerusalemfrågan.

- Vi håller koll på de rösterna. Låt dem rösta mot oss. Vi kommer att spara mycket. Vi bryr oss inte.

ANNONS

FN:s generalförsamling med sina 193 medlemsländer håller det ovanliga specialinsatta mötet efter en begäran från arabländer och länder med muslimsk majoritetsbefolkning. Anledningen är USA:s kontroversiella beslut om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och att flytta sin ambassad dit.

USA:s FN-sändebud Nikki Haley hade innan Trumps uttalande meddelat att Trump bett henne att notera vilka länder som röstar mot USA:s beslut.

"USA kommer att notera namn", skrev hon på Twitter.

Nato-landet Turkiet reagerar starkt på USA:s utspel och har uppmanat landet att ändra sin ståndpunkt.

- Vi förväntar oss ett starkt stöd vid FN-omröstningen, men vi ser att Förenta staterna, som lämnats ensamt, nu tar till hot. Inget hedervärt och värdigt land skulle böja sig för den här påtryckningen, säger utrikesminister Mevlüt Çavusoglu.

TT-Reuters
Fakta: Omstridd stad

Jerusalem har varit omstritt i årtusenden, och kontroverserna fortsätter med full kraft. I FN:s delningsplan för Palestina 1947 – som ledde till skapandet av Israel – var Jerusalem en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas.

Känsligheten i frågan har gjort att omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.

Egentligen fattade USA ett annat beslut redan 1995, då kongressen röstade igenom lagen The Jerusalem Embassy Act. "Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad", står det i lagen.

Lagen har dock ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess: flytten av ambassaden kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det.

Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under uppskjutandet. Och Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras. Men när det var dags igen lät han bli.

ANNONS