USA:s trupper ska lämna Syrien. Här är amerikanska soldater i samspråk med invånare i staden Manbij på söndagen.
USA:s trupper ska lämna Syrien. Här är amerikanska soldater i samspråk med invånare i staden Manbij på söndagen.

Trump och Erdogan gör upp om Syrien

USA och Turkiet är i samspråk inför det amerikanska tillbakadragande från Syrien. Kurdstyrkor som stridit med amerikanskt stöd fruktar nu ett turkiskt anfall – men andra oppositionsgrupper vill att Turkiet tar kontrollen innan den syriska regimen gör det.

ANNONS
|

USA:s president Donald Trump och Turkiets dito Recep Tayyip Erdogan har diskuterat ett "långsamt och välkoordinerat tillbakadragande av amerikanska trupper från området", skriver Trump på Twitter, och beskriver det som ett långt och produktivt telefonsamtal.

Länderna är överens om en plan för att det inte ska uppstå ett maktvakuum i norra Syrien, enligt ett uttalande från Erdogans stab.

Offensiv redan aviserad

USA:s stöd till kurdiska väpnade grupper i Syrien har länge varit en nagel i ögat på Natokollegan Turkiet.

Efter Donald Trumps besked att USA ska lämna lovade Turkiet och Erdogan att öka sin närvaro och rensa ut både terrorgruppen IS och kurdiska styrkor från Syrien. En turkisk offensiv har redan aviserats, men skjutits fram till dess att amerikanerna har lämnat området.

ANNONS

På lördagen anlände ytterligare turkiska militära förstärkningar till norra Syrien, nära ett område som kontrolleras av kurdiska styrkor, uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

Kurder vill ha hjälp

Oroade kurdiska företrädare har varnat för att de kommer att behöva retirera från striderna mot IS om Turkiet går till anfall på en annan front. Det har också talats om att de kommer att få svårt att hantera de hundratals IS-medlemmar man har tagit till fånga i ett sådant läge. Under helgen har kurderna bett USA att inte lämna Syrien utan att förhindra ett turkiskt anfall.

Andra, mer turkvänliga rebellgrupper har uppmanat USA att koordinera sitt tillbakadragande med Turkiet för att inte IS eller al-Assads regimstyrkor ska fylla tomrummet, enligt oppositionsledaren Nasr al-Hariri som lever i exil. De förespråkar en turkisk närvaro i norra Syrien.

"Därför stöttar vi tanken om ett stegvis tillbakadragande", skriver al-Hariri på Twitter.

Räds separatism

Beslutet att lämna Syrien har ifrågasatts i USA, även bland Trumps kollegor inom det republikanska partiet. Militära röster har också höjts för att landet inte ska överge sina kurdiska allierade.

USA har under flera års tid tränat och stridit tillsammans med den oppositionella alliansen SDF, som till större delen består av kurder. Turkiet betraktar den kurdiska YPG-milisen, som ingår i SDF, som en förlängning av den terrorstämplade PKK-gerillan.

ANNONS

Ankara befarar att en kurdisk stat skulle kunna etableras nära den turkiska gränsen och att det i sin tur skulle kunna stärka separatistiska ambitioner för den kurdiska minoriteten i Turkiet.

Turkiet har under de senaste två åren genomfört två offensiver i norra Syrien.

TT-AFP-Reuters

ANNONS