Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180223-usaskolskott-622413_se.ttela_1.jpg
Elever evakueras från gymnasieskolan Marjory Stoneman Douglas High School efter skjutningen. Arkivbild.

Trump om polis som inte ingrep: "En fegis"

President Donald Trump kritiserar den beväpnade polis som inte ingrep vid skolskjutningen i Florida. Antingen klarade han inte pressen eller så är han en fegis, säger presidenten.

Den beväpnade polis som befann sig vid gymnasieskolan Marjory Stoneman Douglas High School under skolskjutningen har lämnat sin tjänst. Han gick inte in på skolan och konfronterade skytten utan stod kvar utanför, visar en intern utredning.

Trump anklagar polisen för att antingen inte ha klarat pressen eller för att vara en fegis (coward).

- Han hade inte modet, eller så hände något, men han gjorde verkligen ett mycket dåligt jobb, säger Trump till journalister utanför Vita huset, enligt CNN.

Polisens agerande fångades på övervakningsbilder under masskjutningen.

- Vad jag såg var en polis som kom till den västra sidan av byggnad 12, intog position, men aldrig gick in, säger polischefen Scott Israel, och hänvisar till den del av skolan där skytten avlossade flest skott.

Enligt Israel varade skolskjutningen i sex minuter och polismannen kom till byggnad 12 omkring 90 sekunder efter att det första skottet avlossats. Han stod sedan och tvekade utanför byggnaden i minst fyra minuter.

När polischefen får frågan om vad polismannen borde ha gjort svarar han: "Gått in. Konfronterat mördaren. Dödat mördaren".

Fakta: Skolskjutningen i Parkland

TT

Nikolas Cruz, en före detta elev på skolan, sköt ihjäl 17 personer på gymnasiet i Parkland i Florida den 14 februari. Han har i domstol erkänt att han låg bakom attacken.

Cruz greps mindre än två timmar efter skolskjutningen, som skedde i slutet av skoldagen.

19-åringen var avstängd från skolan av "disciplinära skäl", enligt polisen. Den federala polisen FBI hade tidigare fått tips om Cruz beteende och att han ville döda människor, men agerade inte på uppgifterna.

MEST LÄST