Skalvet inträffade utanför Salomonöarna.
Skalvet inträffade utanför Salomonöarna.

Få skador efter kraftigt skalv

Ett mycket kraftigt skalv med magnituden 7,8 har inträffat utanför Salomonöarna i Oceanien. En tsunamivarning utfärdades – men drogs senare tillbaka.

ANNONS
|

Tsunamivarningen gällde en rad öar i sydvästra stillahavsområdet och även Hawaii, där flera meter höga vågor befarades dra in några timmar efter skalvet.

Lokala myndigheter på Salomonöarna har fått rapporter om kollapsade byggnader på ön Makira, som ligger närmast skalvets epicentrum. Men ännu har inga människor rapporterats allvarligt skadade eller döda.

Reynir Bödvardsson, seismolog vid Uppsala universitet, bedömer att jordskalvet inte kommer att få några katastrofala konsekvenser.

- Hade magnituden varit 8 eller över, som det först rapporterades, kunde det ha blivit en omfattande konsekvenser kring hela Stilla havet. Men det här är precis på gränsen. Vissa människor kan komma till skada, men vi talar inte om tio- eller hundratusentals personer, säger han till TT.

ANNONS

"Eldringen"

Salomonöarna ligger längs den så kallade "Eldringen", ett vidsträckt område med hög seismisk aktivitet och vulkaner där runt 90 procent av världens jordskalv inträffar, enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS.

Skalvet skedde knappt sju mil sydväst om staden Kirakira på ön Makira.

- Det var det största och längsta jordskalvet jag har känt, säger Tali Hong, som bor i Salomonöarnas huvudstad Honiara, till CNN.

- Jag har precis kollat med mina grannar och i det omgivande området och det syns inga skador.

Hinna varna i god tid

Kort efter att skalvet ägde rum rapporterades magnutiden till 8, vilket är en betydande skillnad i energi jämfört med 7,8. Att magnituden på jordskalv ofta snabbt justeras ner är av säkerhetsskäl, för att hinna varna i god tid, enligt Reynir Bödvardsson.

- Man tar det säkra före det osäkra när man får den första datan från närliggande mätstationer. Om det verkar vara ett stort skalv som har potential att vara farligt utfärdar man snabbt varningar, säger han.

ANNONS

- Sedan gör man mer noggranna beräkningar och justerar ner magnutiden, i stället för tvärtom att man justerar upp.

ANNONS