Trump: Merkel en exceptionell kvinna

Tyska förbundskanslern Angela Merkel fick ett varmt mottagande i Washington av USA:s president. Men Donald Trump gav inget besked om vad som händer med de amerikanska ståltullarna nästa vecka.

ANNONS
|

- Våra relationer har varit fantastiska redan från början, även om alla inte förstått det, sade Trump när Merkel på fredagen kom till Vita huset.

De två ledarna utbytte kindpussar när Merkel steg ut från sin limousine, och Trump kallade henne "en exceptionell kvinna" när de satte sig i Ovala rummet.

Men Merkel jobbar i uppförsbacke. Den franske presidenten Emmanuel Macron har precis lämnat Washington och hans kamratliga besök belyser Merkels – åtminstone tidigare – ansträngda relation till Trump.

ANNONS

Uppgiften densamma

Trots skillnaderna i framtoning skiljer sig Merkels ärende inte från Macrons: hon ska försöka övertala Trump att backa från hoten om strafftullar och att inte överge kärnavtalet med Iran.

Vid en presskonferens på fredagen bekräftade Trump också de första samtalen handlat om Iran, internationell handel och ländernas militära förbindelser. Bland annat återupprepade presidenten att han förväntar sig att övriga Nato-länder ska öka sina försvarsutgifter så att de når två procent av bruttonationalprodukten.

Merkel försäkrade också att Tyskland kommer att öka sina försvarsanslag till 1,3 procent av BNP under nästa år.

Eftergifter krävs

När amerikanske presidenten införde tullavgifter på stål och aluminium förra månaden gjorde han ett tillfälligt undantag för viktiga partner som EU, men undantaget upphör den 1 maj. Trumps högste ekonomiske rådgivare Larry Kudlow har sagt att man kan fortsätta göra undantag för allierade – om de gör vissa eftergifter.

Tillfrågad om Trump gett något besked om ståltullarna efter den 1 maj sade Merkel på presskonferensen att beslutet fortfarande ligger i presidentens händer.

Ett annat viktigt datum är den 12 maj, då Trump hotat att riva upp kärnavtalet med Iran, som Tyskland var med och förhandlade fram. Macron trodde efter sina förhandlingar att den amerikanske presidenten kommer att överge avtalet, men USA:s försvarsminister Jim Mattis sade på torsdagskvällen att man fortfarande inte fattat något beslut.

ANNONS
TT-AFP-Reuters
ANNONS