Turkiet: Katastrof om regimen går in i Afrin

Syrisk regeringstrogen milis väntas nå den kurdstyrda enklaven Afrin inom kort, rapporterar syriska medier. Turkiet varnar för en "katastrof" om syriska regeringsstyrkor skulle gå in i området, och att det skulle få konsekvenser för Damaskus.

ANNONS
|

Den syriska så kallade folkstyrkorna ska "hjälpa lokalbefolkningen att bemöta den turkiska regimens anfall i området", skriver den statliga nyhetsbyrån Sana. Därmed ställs de mot den turkiska militären, som bedriver en omfattande militärinsats i området.

Turkiet och allierade syriska rebeller påbörjade en mark- och flygoffensiv mot Afrin i nordöstra Syrien den 20 januari. Den riktar sig mot den kurdiska USA-stödda milisen YPG, som enligt Turkiet är att likställa med den terrorstämplade gerillan PKK som Ankara bedriver ett lågintensivt krig mot i Turkiet.

"Ingen stoppar oss"

I de syriska medierapporterna citerades en korrespondent i krigsområdet, som på måndagsmorgonen sade att den syriska regimens milis kommer att gå in i Afrin "inom några timmar".

ANNONS

- Om regimen går in för att rensa bort PKK och (det kurdiska partiet) PYD ser vi inga problem, sade Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu på en presskonferens i Jordanien på måndagen där han är på resa, och tillade:

- Men om den går in för att försvara YPG kan inget och ingen stoppa oss, Turkiets styrkor.

"Insatsen fortsätter"

President Erdogan varnade senare under dagen den syriska regimen för att ställa sig på kurdernas sida i Afrin. Annars väntar konsekvenser för Damaskus, rapporterar CNN Türk enligt nyhetsbyrån Reuters.

Beskedet gavs i ett samtal med Rysslands president Vladimir Putin.

Erdogan tillade att offensiven i Afrin, som går under namnet operation olivkvist, kommer att fortsätta enligt planen.

Turkiets vice premiärminister Bekir Bozdag gick snäppet längre och sade att en katastrof väntar om syriska regeringsstyrkor skulle gå in i Afrin, och att det skulle ge grönt ljus för en uppdelning av Syrien, skriver Reuters.

ANNONS

Vädjar om hjälp

YPG och den YPG-dominerade rebellalliansen SDF har under inbördeskriget av strategiska skäl hittills i stort sett undvikit konflikter med syriska regeringsstyrkor. I söndags meddelade en högt uppsatt kurdisk företrädare att ett avtal slutits med president Bashar al-Assads regim om att låta regimtrogna styrkor gå in i Afrin. Att något avtal slutits med Damaskus förnekades dock på måndagen av Nouri Mahmoud, talesperson för YPG. Enligt Mahmoud har kurderna endast vädjat till regeringen om att den ska skydda gränsen mot Turkiet.

- Än så länge har den syriska armén inte fullföljt sitt åtagande gentemot Afrin, säger han till Reuters.

TT

Fakta: Operation olivkvist

Turkiet och allierade syriska rebeller inledde angreppet mot Afrin den 20 januari 2018. Större delen av striderna har koncentrerats till det bergiga gränsområdet mellan Turkiet och Syrien. Insatsen har fått namnet "operation olivkvist".

Afrin är en av tre kantoner i ett område i nordöstra Syrien som står under halvautonomt kurdiskt styre sedan 2013.

Det turkiska angreppet riktar sig mot den kurdiska YPG-milisen, som enligt Ankara är samma sak som PKK-gerillan, som under årtionden har gjort uppror mot den turkiska regeringen. PKK är terrorstämplat av USA, EU och Turkiet. Men YPG har också samarbetat nära med USA i kampen mot extremiströrelsen IS i Syrien – ofta i under den kurdisk-arabiska alliansen SDF:s flagga.

ANNONS