Två dödade vid protest mot våld i Nicaragua

Minst två människor har skjutits ihjäl och 13 sårats under nya protester mot president Daniel Ortega i Nicaragua. En mängd "blomstermarscher" har ordnats i landet för att uppmärksamma att ett 20-tal barn dödats i tillslag mot demonstrationer sedan i våras.

ANNONS
|

Beväpnade män öppnade i lördags eld mot en barrikad som studenter rest vid universitetet UNAN i Managua. Enligt människorättsorganisationen CENIDH dödade de en man, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

När det twittrades om flera sårade vid UNAN, varav en kritiskt, så ändrade det stora demonstrationståget sin rutt och styrde mot universitetet. Då blev de också beskjutna, skriver El Nuevo Diario.

Vittnen hade sett ett 20-tal väl beväpnade, maskerade män i civila kläder gömma sig på en privategendom i sydöstra Managua kvällen före lördagens marsch. De öppnade eld mot demonstranterna och dödade en 23-åring, skriver tidningen.

Fortfarande sandinist

Nyhetsbyrån AFP citerar Luis Ortiz, far till den ihjälskjutne 23-åringen – och medkämpe med Daniel Ortega i Sandinisternas vänsterrevolution på 1970-talet:

ANNONS

- Detta är obegripligt svårt. Jag kunde aldrig föreställa mig att min son skulle dö i händerna på en som jag stred så hårt ihop med. Jag gav mitt eget svett och blod, jag är själv en sårad veteran.

Han tillade:

- Jag är fortfarande sandinist, men inte med Daniel!

Sjukvårdare och människorättsrörelsen CPDH rapporterar att åtta personer togs till sjukhus i Managua med skador under manifestationen och fem togs om hand i sjukvårdsbilar. De hade enligt CPDH skottskador i magen och benen.

Flera protester

Demonstrationer genomfördes på flera platser i landet under lördagen och det kom fler rapporter om våld. I staden León skadades en ung man av åtta kulor.

Mer än 220 människor har dödats under de två och en halv månader långa regeringskritiska demonstrationerna som har slagits ned brutalt. Demonstranterna kräver att Ortega avgår. Han anklagas för att ha infört nepotism, diktatur och brutalt förtryck i Nicaragua.

ANNONS
TT

Fakta: Började med pensionsprotest

Protesterna mot president Daniel Ortega tog fart i mitten av april.

Från början kretsade missnöjet kring en ny pensionsreform, som regeringen sjösatt för att komma till rätta med ett snabbt växande underskott i landets pensionssystem.

De första dagarna dödades minst tio personer.

Presidenten drog snabbt tillbaka reformen – som hade inneburit större pensionsinbetalningar och mindre utbetalningar – och erbjöd samtal för att lugna ner stämningen. Men då var det redan för sent.

Det hårda svaret från polis och säkerhetsstyrkor, som enligt flera vittnesmål skjutit skarpt mot demonstranter, har bara fått protesterna att växa. Över 220 personer har dödats och hundratals har skadats sedan april.

Veckoslutets "blomstermarsch" var den första sedan morsdagsmarschen i slutet på maj, som löstes upp i våld med 18 döda. Haltande krissamtal förs med katolska biskopar som medlare.

ANNONS