Tyska veteranpolitiker startar vänsterrörelse

Ena den tyska vänstern – och locka tillbaka arbetarväljare från främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD). De vänsterradikala politikerna Sahra Wagenknecht och Oskar Lafontaine har högtflygande mål med sin nya rörelse.

ANNONS
|

Inspirationen till "Aufstehen" ("Stå upp") kommer bland annat från gräsrotskampanjerna som burit fram den progressive amerikanske senatorn Bernie Sanders och den brittiske Labourledaren Jeremy Corbyn. Udden är riktad mot förbundskansler Angela Merkels "nyliberala politik".

49-åriga Wagenknecht är parlamentsledamot för vänsterpartiet Die Linke, och 74-årige maken Lafontaine är före detta finansminister samt avhoppad från socialdemokratiska SPD. Bland deras huvudfrågor finns enligt rörelsens hemsida trygga jobb och pensioner, miljö och "en sann demokrati som inte styrs av banker, företag och lobbyister". Ledarna för samtliga tre rödgröna partier, socialdemokratiska SPD, De gröna och Die Linke, har avfärdat rörelsen.

- Jag är trött på att lämna fältet öppet åt de högerextrema grupperna. Många har anslutit sig till dem för att de känner sig övergivna, inte för att de hatar utlänningar, sade Wagenknecht på en presskonferens där projektet presenterades på tisdagen.

ANNONS

Wagenknecht har dock också flörtat med AFD-väljare genom kritik mot invandring av ekonomiska migranter, som hon anser tar jobb från tyska låginkomsttagare.

Under tisdagen kom även en väljarundersökning där AFD får stöd av 17 procent av de röstande mot SDP:s 16 procent.

TT

Bakgrund: Tuff tid för SPD

Socialdemokratiska SPD har tappat stöd under sina år i regeringsställning med Angela Merkels kristdemokrater. I valet i fjol backade partiet med drygt 5 procentenheter till 20,5 procent, det sämsta resultatet sedan andra världskriget. Samtidigt gick främlingsfientliga Alternativ för Tyskland kraftigt framåt till 12,6 procent.

Efter en utdragen intern debatt valde SPD motvilligt att återigen gå i koalition med Merkel och hennes CDU.

Det tyska Vänsterpartiet (Die Linke) och De gröna (Die Grünen) landade båda runt 9 procent i valet 2017, i princip oförändrat stöd sedan det tidigare valet.

ANNONS