Unga riskerar fängelse för delad sexvideo

I Danmark misstänks över tusen unga för barnporrbrott, efter att ha delat en sexvideo på sociala medier. Om de döms riskerar de fängelse.

ANNONS
|

De första rättegångarna i det enorma rättsfallet hölls på måndagen i tingsrätterna i Randers och Lyngby. De första domarna kommer att vara vägledande när över tusen unga, både pojkar och flickor, ska få sina fall prövade.

De misstänks för att ha spritt videofilmer där två 15-åringar har sex. Eftersom de var under 18 år när inspelningen gjordes 2015 så faller spridningen under strafflagens paragraf 235, vilket kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

Nekar till brott

En 20-årig man som delat en 56 sekunder lång video tolv gånger på Facebookchatten Messenger döms av domstolen i Randers till 30 dagars villkorligt fängelsestraff.

ANNONS

Mannen förklarade i rättegången i Randers att han inte haft några betänkligheter kring att dela videon. Han nekar till barnporrbrott.

- Flickan verkade inte nervös eller tvingad till något. Jag fick intrycket att hon var okej med det som händer, säger han i rättegången.

Han nekar till barnporrbrott eftersom han inte trodde att de två på filmen var under 18 år, men åklagaren anser det ställt utom tvivel.

Åklagaren Rosa Pape hade krävt minst 60 dagars villkorligt fängelse. Både hon och 20-åringens advokat avvaktar med beskedet om huruvida de tänker överklaga domen eller inte.

Lever kvar på nätet

20-åringen döms också att betala 10000 danska kronor i skadestånd till flickan som förekommer i filmen.

Flickans målsägarbiträde hade krävt 100000 danska kronor till sin klient, medan pojken på videon via sitt biträde yrkade på 75000 kronor.

- Man kan aldrig ta bort den här videon. Även om man plockar bort den på ett ställe så dyker den bara upp någon annanstans, säger Ole Søgaard-Nielsen, flickans målsägarbiträde.

ANNONS

Han säger att hans klient fortfarande lider skada av de många delningarna.

- Hon har fått förslaget att flytta till andra sidan jordklotet, men även här florerar inspelningen, säger han.

TT-Ritzau

Fakta: Tusen misstänks för barnporrbrott

Den 15 januari meddelade danska polisen att över 1000 unga misstänks för spridning av barnpornografi De ska via Facebooks app Messenger ha delat videofilmer där två danska 15-åringar, en pojke och en flicka, har sex.

Händelsen 2015 filmades och lades ut på nätet av några pojkar, som 2016 dömdes till böter för delningen.

De flesta av de nu misstänkta har delat materialet ett par enstaka gånger, men vissa har gjort det flera hundra gånger. Delningarna har pågått fram till hösten 2017 och dansk polis blev informerad om fallet via Europol, som blivit kontaktade av amerikanska myndigheter efter att Facebook slagit larm.

Enligt dansk lag är det förbjudet att inneha eller dela bilder och filmer med sexuellt innehåll om de inblandade personerna är under 18 år.

Om de åtalade döms riskerar de böter eller fängelse i upp till två år.

Källa: TT-Ritzau, Jyllands-Posten

ANNONS