Uppgift: EU drar Polen inför rätta

EU-kommissionen kommer att ställa Polen inför rätta för att stoppa rättsreformen som ska tvinga bort en dryg tredjedel av landets högst uppsatta domare, enligt tjänstemannakällor. Domarna själva säger att de inte kommer att avgå.

ANNONS
|

De polska rättsreformerna uppges bli föremål för EU-domstolen.

- Kommissionen har tagit beslutet att stämma, säger en anonym tjänsteman med insyn i processen till Reuters.

Den polska regeringens rättsreform innebär att den obligatoriska pensionsåldern för domarna sänks från 70 till 65. Det innebär i sin tur att en dryg tredjedel av de totalt 86 domarna kommer att behöva sluta – på tisdag.

Fattade beslut emot

Det anses dock inte vara särskilt troligt att rättsprocessen inom EU hinner stoppa avskeden.

ANNONS

De polska HD-domarna kommer dock inte att lämna sina poster självmant när de nya reglerna träder i kraft – de betraktar regeringens omstridda juridiska reform som grundlagsvidrig.

HD har nu beslutat att en av de äldre domarna, 65-åriga Malgorzata Gersdorf ska sväras in på ett sexårigt mandat. Domstolen slog också fast att sittande domare enligt konstitutionen ska få sitta åtminstone hela sina innevarande mandatperioder.

Aktiverat "atombomb"

Enligt Lag och Rättvisa-partiets (PIS) regering behövs regeländringen för att bekämpa korruption. Men kritiker – inte minst EU – anser att reformerna av rättssystemet rubbar maktdelningen och hotar rättssäkerheten. Regeringen får också större makt att tillsätta domare till HD.

Den 20 december i fjol aktiverade EU-kommissionen artikel 7 i Lissabonfördraget, något som aldrig tidigare skett i EU:s historia. Artikeln kallas för atombomben eftersom den ska avskräcka medlemsländer från att frångå EU:s grundläggande värderingar. Om det senare konstateras att Polen har brutit mot artikel 2, som bland annat handlar om respekt för de demokratiska värdena och för rättsstaten, kan det innebära att landet förlorar sin rösträtt i EU.

TT-AFP-Reuters
ANNONS