Var är mamma? Björnungar hittade i Bulgarien

Tre björnungar har räddats i Bulgarien efter att bybor sett dem irra omkring föräldralösa på en väg i Rodopibergen i landets södra delar.

ANNONS
|

Att de små brunbjörnarna hittades utan att modern fanns någonstans i närheten gjorde att landets miljödepartement beslöt att sända dem till en djurskyddsanläggning som välgörenhetsorganisationen Fyra tassar driver i närheten. Veterinärer som har undersökt björnungarna har konstaterat att de har vissa stressymptom men annars är vid relativt god hälsa.

Björnungarna, en hane och två honor, uppskattas vara omkring tre månader gamla och de väger mellan två och tre kilo. Personalen matar dem med getmjölk och ger dem vitaminer medan man fortsätter att leta efter mamma björn.

Men Dimitar Ivanov vid Fyra tassar – som kallar sig Four Paws på engelska, Vier Pfoten på tyska – varnar för att chanserna att hitta modern är små.

ANNONS

- Vår erfarenhet är att i 90 procent av fallen där ungar hittats ute, så har deras mamma antingen jagats iväg eller så har hon skjutits av tjuvskyttar.

Om ungarna inte kan återförenas med sin mamma kommer de att skickas till en annan anläggning i grannlandet Grekland, där det finns möjligheter att förbereda dem för ett framtida liv i frihet.

Enligt Bulgariens miljödepartement finns det omkring 800 brunbjörnar i landet, ett av Europas största bestånd av arten.

TT-AFP

ANNONS