Vietnams president har avlidit

Vietnams president Tran Dai Quang har avlidit vid 61 års ålder i en allvarlig sjukdom, rapporterar statliga vietnamesiska medier. Presidenten hade förgäves fått behandling av både inhemska och internationella läkare, enligt statlig tv.

ANNONS
|

Presidenten är Vietnams statschef och formellt en av landets högsta tre ledare, men har i praktiken främst en ceremoniell roll, vid sidan av premiärministern. Landet, som är en enpartistat, styrs av kommunistpartiet.

Tran Dai Quang föddes i landsortsprovinsen Ninh Binh utanför Hanoi, och steg i graderna inom kommunistpartiet. Han valdes in i landets mäktiga politbyrå och tjänstgjorde som minister med ansvar för landets polis och säkerhetspolis. I april 2016 valdes han till president av landets nationalförsamling, med 91,5 procent av ledamöternas röster.

Tran Dai Quang stärkte banden mellan Vietnam och den forne fienden USA genom att bland annat bjuda in sin amerikanske kollega Barack Obama i maj 2016.

ANNONS

Han gjorde sitt sista offentliga framträdande för två dagar sedan, vid ett möte i Hanoi med besökande kinesiska politiker och andra utländska dignitärer.

Vietnams nationalförsamling väntas utse en ny president nästa månad.

TT-Reuters

Fakta: Vietnam

Vietnam utropade självständighet 1945, vilket följdes av närmare 30 år av inbördeskrig. Landet vann fullständig självständighet från Frankrike 1954, men delades i en väststödd stat i söder och en kommuniststat i norr. Under 1960-talet intensifierades striderna i Vietnamkriget och USA blev alltmer inblandat. Vid krigsslutet 1975 stod kommunistgerillan som segrare och hela Vietnam blev kommunistiskt. Flera miljoner människor hade då dött i striderna.

Vietnam öppnade sig för omvärlden på 1990-talet efter att ha varit isolerat. Framgångsrika reformer av ekonomin har gjorts och levnadsvillkoren har förbättrats avsevärt. Några motsvarande politiska reformer har inte skett, utan kommunistpartiet är fortfarande det enda tillåtna partiet och oliktänkande förföljs.

Källa: Landguiden.

ANNONS