Wallström: Håll trycket mot Nordkorea

Trots islossningen på Koreahalvön behöver omvärlden fortsatt hålla trycket uppe på regimen i Pyongyang, konstaterar utrikesminister Margot Wallström (S). "Konstruktivt" är hennes beskrivning av förra veckans möte med sin nordkoreanske kollega i Stockholm.

ANNONS
|

Koreahalvön stod rejält i centrum för måndagens EU-möte i Bryssel, med sydkoreanska utrikesministern Kang Kyung-Wha som särskilt inbjuden lunchgäst.

- Hon gjorde en genomgång av allt som har hänt den senaste tiden och medgav att det har kommit också som en överraskning för dem att det här har gått så fort, och att samtalen har avancerat som de har gjort, säger Margot Wallström på väg ut från mötet.

ANNONS

Fängslade amerikaner?

Själv träffade hon Kang för ett enskilt möte redan i söndags kväll, som en uppföljning på mötet i Stockholm med Nordkoreas Ri Yong-Ho ett par dagar tidigare.

Mötet med Ri beskriver hon som konstruktivt – även om hon också konstaterar att den nordkoreanska linjen är välkänd.

- Men för oss har det här ändå varit en viktig politisk dialog och början på någonting – utan att ge intryck av att det här kan lösa alla stora problem, säger Wallström.

Att Sverige är skyddsmakt för bland andra USA i Nordkorea har föranlett uppgifter om att Sverige i Stockholm ska ha förhandlat om frisläppande av tre amerikanska medborgare i landet. Wallström vill dock inte gå in på några detaljer om hur diskussionen gick till.

- I skyddsmaktsuppdraget ingår ju de konsulära uppgifterna och det är att försöka se till intressena av de som nu är fängslade, konstaterar utrikesministern.

ANNONS

Håll upp trycket!

Om de senaste dagarnas Korea-diplomati ökat chanserna – eller risken – för ett toppmöte i Sverige mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas Kim Jong-Un återstår att se,

- Var toppmöten och så kommer att äga rum det vet ingen människa just nu. Vi ska bara se till att vi är väl förberedda, säger Wallström.

Hon betonar i stället vikten av att hålla fortsatt hårt tryck på regimen i Pyongyang.

- Framför allt ska vi övervaka att sanktionerna fortsatt biter och att de slår igenom. Det finns ett antal länder som tyvärr ser till att hjälpa Nordkorea med saker som faktiskt finns i sanktionsregimen och det är sådant som vi får hålla ögonen på, säger utrikesministern i Bryssel.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: EU-sanktioner mot Nordkorea

Redan 2006 införde EU en rad sanktioner mot Nordkorea, däribland vapenembargo och inreseförbud och frysning av eventuella tillgångar för personer involverade i landets kärnvapenprogram.

Därefter har sanktionerna utökats gång på gång, ofta i samband med olika FN-deklarationer.

I januari i år utökades exempelvis antalet personer och företag på sanktionslistan med ytterligare 17 – till totalt 58 personer och tio företag.

I februari fylldes sedan på med utökat exportförbud av oljeprodukter, industrimaskiner, transportfordon, järn, stål och andra metaller. Dessutom infördes importförbud för all nordkoreansk elutrustning, men också jord, sten och trä, samt krav på att alla utlandsplacerade nordkoreanska arbetare ska återbördas till hemlandet inom två år.

ANNONS