WHO: 600 000 barn dör av dålig luft varje år

Uppskattningsvis 600 000 barn under 15 år dör av luftföroreningar varje år, visar en ny rapport från Världshälsoorganisationen (WHO).

ANNONS
|

Data från FN-organet pekar på att 93 procent av världens barn, 1,8 miljarder, andas in farligt förorenad luft.

"Luftföroreningar förgiftar miljontals barn och förstör deras liv. Det här går inte att ursäkta. Varje barn ska ha möjligheten att andas ren luft så att de kan växa leva ut sin potential", säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande.

Under 2016 dog 600000 barn av infektioner i luftvägarna orsakade av luftföroreningar, enligt rapporten.

Totalt sett orsakar smutspartiklar att sju miljoner människor dör i förtid varje år. Luftföroreningar är särskilt farliga för barn och står för ett av tio dödsfall för barn under fem år.

ANNONS

Rapporten har studerat mycket små partiklar, så kallade PM 2,5 som är mindre än 2,5 mikrometer i diameter.

Fetma, öroninfektioner, astma, försämrad lungfunktion och sämre intelligens är några av symtomen som partiklarna kan orsaka. Föräldrar behöver tänka över sina utsläpp, däribland hur barn utsätts för rökning, men också sätta press på sina politiker att göra mer, enligt FN-organet.

- Föreställ dig att våra barn kommer att ha lägre kognitiv IQ. Vi talar om att utsätta en ny generation för risk att få sin IQ försvagad. Det här är inte bara nytt utan hemskt chockerande, säger Maria Neira, ansvarig för miljöpåverkan hos WHO.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Luftföroreningar och astma

Forskare från bland annat USA, Japan, Norge och Sverige har undersökt astmafall på akutmottagningar i 54 länder.

Mellan nio och 23 miljoner årliga akuta astmaanfall orsakas av ozon, och mellan fem och tio miljoner astmaanfall beror på smutspartiklar i luften som tränger ner i andningsorganen.

Ungefär hälften av fallen inträffar i länder i Asien, framför allt i Indien och Kina.

Källa: Stockholm Environment Institute

ANNONS