Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180516-kongokinebola-680125_se.ttela_1.jpg
I det stora ebolautbrottet i Västafrika 2014–2016 miste 11 300 personer livet. Bilden är från Sierra Leone. Arkivbild.

WHO kallar till krismöte om ebolautbrott

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa har "nått en ny fas" sedan ett fall upptäckts i staden Mbandaka med en miljon invånare, enligt landets hälsominister Oly Ilunga Kalenga. WHO har kallat till ett krismöte om läget i landet.

Världshälsoorganisationen (WHO) kallar till ett krismöte med experter för att avgöra om ebolautbrottet utgör en internationell krissituation. Det skulle i så fall göra att fler länder kan involveras och bidra med forskning och resurser. Mötet hålls på fredag.

23 personer tros ha avlidit i ebola i Kongo-Kinshasa sedan april. Dessa har smittats i mer glesbefolkade områden vilket har gjort det lättare för att myndigheterna att isolera smittan där. När utbrottet nu har nått stadsmiljöer kan läget bli mycket svårare för sjukvården.

Skickar experter

"Det är en oroande utveckling", skriver WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande. WHO bekräftar att ett fall av ebola upptäckts i ett distrikt i miljonstaden Mbandaka. Organisationen meddelar att den skickar ett 30-tal experter till staden.

Att smittan nått Mbandaka väcker oro hos Världshälsoorganisationen på grund av stadens läge. Den är en viktig hamnstad och handelsplats vid Kongofloden, där transporter ned till huvudstaden Kinshasa passerar.

- Ebolautbrottet har nått en ny fas. Den påverkar nu tre olika zoner i landet, inklusive en tätbebyggd zon. Sedan vi upptäckte fallet i Mbandaka har våra epidemiologer arbetat på fältet med att identifiera personer som varit i kontakt med misstänkta smittofall, säger hälsominister Oly Ilunga Kalenga.

Försöker hejda utbrottet

WHO har skickat 4 000 doser ebolavaccin till Kongo-Kinshasa i ett försök att hejda utbrottet av den smittsamma febersjukdomen.

Hälsodepartementet säger att vaccinationerna sätter i gång tidigt nästa vecka.

Fakta: Ebola

TT

Ebola tillhör gruppen blödarfebrar, allvarliga sjukdomar som drabbar kroppens alla organ. Sjukdomssymptom är bland annat kräkningar, diarré, utslag, lever- och njursvikt samt blödningar i huden och de inre organen.

Viruset smittar genom direktkontakt med kroppsvätskor som blod, svett och kräkningar. En person måste ha utvecklat sjukdomssymptom för att vara smittsam, men en kropp från en person som avlidit i ebola kan också sprida smitta.

Det är nionde gången sedan 1976 som ebola upptäcks i Kongo-Kinshasa. Senaste gången WHO konstaterade ett utbrott i landet var i maj 2017. När ebola bröt ut i Kongo-Kinshasa 2014 dog 42 människor. Året innan smittades nästan 29 000 människor i en ebolaepidemi i Västafrika. Fler än 11 300 människor dog.

Det är fortfarande inte klarlagt var viruset håller sig gömt mellan de utbrott av ebola som inträffat. Fladdermöss är en tänkbar reservoar för smittan.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Läkare utan gränser

MEST LÄST