FN:s generalsekreterare António Guterres.
FN:s generalsekreterare António Guterres.

Kärnvapenförbud skrevs under i FN utan Sverige

Ett stort antal länder har inlett processen att skriva under FN-konventionen om kärnvapenförbud. Men som väntat inte Sverige.

ANNONS
|

- Omkring 15000 kärnvapen finns fortfarande kvar. Vi får inte låta dessa domedagsvapen äventyra vår värld och våra barns framtid, sade FN:s generalsekreterare António Guterres när han inledde processen på onsdagen.

I juli enades 122 länder om ett avtal om en FN-konvention om kärnvapenförbud. Sverige var ett av dessa länder. Men för att den konventionen ska träda i kraft krävs att 50 länder ratificerar den.

För några veckor sedan fattade den svenska regeringen beslut om att först utreda konsekvenserna av en blågul påskrift, efter varningar från USA om att en sådan skulle kunna påverka det amerikansk-svenska försvarssamarbetet.

ANNONS

"Fullständigt befängt"

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) tycker att debatten i samband med det beslutet var konstig.

- Det blev ett tag så i Sverige att det var konstigt att vi över huvud taget var med på det här (konventionen) och det tycker jag är märkligt, säger han till TT:s utsända i New York.

Löfven påminner om att FN-ambassadör Olof Skoog, när Sverige röstade ja till konventionen, avgav en röstförklaring. I den hette det att konventionen måste gås igenom noggrant ur flera olika perspektiv och godkännas av riksdagen innan den kan skrivas under.

- Vi går igenom de här olika aspekterna och ser om vi slutligen kan säga ja till detta.

Löfven säger också att det vore ”fullständigt befängt” om Sverige skulle signalera att vi inte är intresserade arbetet med att på sikt få bort kärnvapen globalt.

Nordkorea

- Sverige har aldrig tyckt om kärnvapen och gör inte det nu heller, slår han fast.

ANNONS

- Vi ser inte minst nu med konflikten i Nordkorea hur allvarligt det blir när kärnvapen är inblandade. Det är något helt annat än konventionella vapen, som är illa nog. Då är det ju självklart så att vi på sikt måste arbeta för att få ner antalet kärnvapen, få bort kärnvapnen.

Minst 50 länder måste ratificera konventionen.

USA, Storbritannien och Frankrike är tre av de sammanlagt nio länder i världen som tros ha kärnvapen.

TT
ANNONS