Vårfloden drar sig tillbaka

ANNONS
|

Den kraftiga vårfloden som ställt till stora problem i Norrland börjar så sakteliga dra sig tillbaka. SMHI hade på söndagen inga klass 3-varningar utfärdade, där man varnar för extrema förhållanden.

På SMHI:s hemsida varnar man dock fortfarande för mycket höga flöden i Vindelälven, samt för höga flöden i Torneälven och Kalixälven.

Flödena i de delar av Fjällsjöälven som varit extremt höga har nu kulminerat. Även de övre delarna av Vindelälven beräknas kulminera inom de kommande dygnen, medan de nedre delarna beräknas nå sin högsta nivå mot slutet av nästa vecka.

Flödena i Kalixälven och Torneälven väntas nå sin kulmen under de kommande dygnen.

ANNONS

I Hammerdal i Strömsunds kommun, där det varit mycket besvärligt och där bland annat vattenverket var hotat under fredagen, är läget nu under kontroll.

- Vattnet steg ett par centimeter under gårdagskvällen (lördagen) men nu är det stabilt. Räddningstjänst och militär är på plats och undsätter de boende som drabbats, säger Irene Tängmark, säkerhetssamordnare på Strömsunds kommun.

Fortfarande står dock en hel del båthus, fritidshus och andra mindre byggnader under vatten.

De kraftfulla vattenmassorna har tidigare i veckan ställt till stora problem för vägnätet i övre Norrland, där flera vägar spolats bort. Men även här börjar det ordna upp sig. Trafikverket skriver på sin hemsida att antalet avstängda vägar minskar hela tiden.

ANNONS