Vitryssland vill ha IMF-lån

Ekonomiskt hårt pressade Vitryssland ber Internationella valutafonden (IMF) om stabiliseringslån på upp till 50 miljarder kronor. Krisen undergräver förtroendet för diktatorn Aleksandr Lukasjenko.

ANNONS
|
- Vi uppskattar stödsumman till mellan 3,5 och 8 miljarder dollar, sade premiärminister Michail Mjasnikovitj enligt nyhetsbyrån Belta på onsdagen.

Ansökan kommer mitt i en allt djupare ekonomisk kris. För drygt en vecka sedan devalverades den vitryska rubeln med en tredjedel och i tisdags gavs order om frysta priser på en rad baslivsmedel till åtminstone den 1 juli.

Missnöjet jäser.

- President Lukasjenkos popularitet faller snabbt, konstaterar Julia Tsepljajeva, analytiker för franska BNP Paribas, och kallar prisfrysningen på bland annat fisk, te, kaffe, korv, ost och vissa frukter och grönsaker för "desperat".

Utanför växelkontor i Minsk köas det när folk i stället försöker skaffa sig utländska valutor.

- Priserna gick upp med en rubel och sedan ner med tre kopek. De behandlar oss som idioter. Och sedan kommer de att rapportera att allt är bra, fräser 52-årige Minsk-bon Sergej.

Mitt under den ekonomiska krisen är Lukasjenkos relation till omvärlden frostigare än någonsin - inklusive till Ryssland - efter det senaste årets hårda agerande mot den politiska oppositionen.

ANNONS