De är mitt i kaoset efter skalven

På fredagsmorgonen rapporterades om två döda, varav en svensk, och 100-tals skadade efter nattens skalv på grekiska öar och turkiska kusten. Camilla Hansson och Anki Gustafsson från Vänersborg befann sig på Kos och vaknade av hotellrummet skakade och gungade. – Pulsen är fortfarande hög, säger Camilla Hansson på fredagsmorgonen.

ANNONS
|

Natten till fredagen drabbades grekiska ön Kos av det första jordskalvet som följdes av flera efterskalv och sedan ytterligare ett kraftigt skalv tidigt i morse. Enligt nyhetsbyrån AP News är två personer döda, där ibland en svensk, och över hundra personer är skadade. Dessutom har flera byggnader rasat samman.

Även den turkiska kusten drabbades. Därifrån finns inte några rapporter om skadade, dödsfall och skador på byggnader.

LÄS OCKSÅ:Uppgift: svensk död i skalvet

Ingen uppfattning

Anki Gustafsson och Camilla Hansson, som är tränare respektive assisterande tränare för damlaget i Vänersborgs IF, landade på Kos sent på torsdagskvällen.

– Det varkolsvart när vi kom och sedan när vi vaknade och rätt snabbt insåg att det handlade om jordskalv var det väldigt otäckt. Vi hade ju ingen uppfattning alls om hur omgivningarna såg ut, säger Camilla Hansson.

ANNONS

Det första skalvet uppmätte 6,7 i magnitud och orsakade en mindre tsunami mot de grekiska öarna och Turkiets kust.

Camilla Hansson vidare:

– Marken fortsatte att skaka av mindre skalv hela tiden. Vi gick ut och tillsammans med andra hotellgäster gick vi upp mot hotellreceptionen. Alla var märkligt lugna och stilla, så det var jättelugnt.

Ringde researrangören

Få av hotellanläggningens personal var på plats.

– Det var bara en man i receptionen och en säkerhetsvakt som sprang omkring lite. Vi ringde Apollos servicenummer och fick tag i en reseledare. Men allt hon kunde säga var att de inte visste så mycket, och att vi skulle ta det lugnt och hålla oss utanför hotellet, säger Camilla Hansson.

Tillsammans med övriga hotellgäster stannade de kvar utomhus. Resortens trädgård var fylld av människor, liksom runt poolen och på solsängarna.

– Då upplevde vi att alla var väldigt chockade och flera barn grät. Sedan dök en reseledare upp och talade om att vi kunde gå tillbaka till våra rum.

Nytt kraftskalv

Camilla Hansson och Anki Gustafsson bestämde sig för att återvända till rummet. Men vid 04.30-tiden kom ytterligare ett kraftigt skalv precis utanför Kos kust.

– Vi gick ut igen och alla lade sig utomhusför att sova. Det är första gången vi är med om något liknande. Man börjar ju tänka på hur det skulle vara vid en rejäl jordbävning. Det här var tillräckligt hemskt, säger Camilla.

ANNONS

Deras hotell fick inte några större skador. Receptionen fick en spricka i golvet, några markplattor lossnade och liksom kakel i poolen.

På förmiddagenresteCamilla Hansson och Anki Gustafsson vidare med båt till en annan ö.

ANNONS