"Vi är inte diktatorer"

Ninja Balaj och Rikard Bosnjakovic är administratörer för Facebookgruppen Innerst inne är vi alla Vänersborgare. En rolig roll – men som också kan dra till sig hat och hot.

ANNONS
|

Tillsammans med fem andra personer är Ninja Balaj och Rikard Bosnjakovic administratörer för den populära Facebookgruppen bland Vänersborgare. – Jag tycker att det är skönt med sådana här grupper för man får reda på vad som händer, säger Ninja Balaj. Rikard Bosnjakovic håller med, gruppen är ofta en snabbare nyhetskälla än de traditionella medierna, tycker han. – Det är en väldigt bra kanal att få ut saker. När det händer någonting stort får man reda på saker väldigt snabbt, men det gäller att den som skriver har koll på att det faktiskt stämmer, säger han.

Läs även:Grannar samlas på FacebookSom administratör är man ansvarig för gruppen och har behörighet att utesluta medlemmar, låsa kommentarstrådar med mera. Förut hade gruppen färre aktiva administratörer. Nu är de sju stycken som delar på jobbet, vilket behövs i en grupp med nästan 8 700 medlemmar, menar Ninja Balaj. – Vi är beroende av att folk anmäler saker till oss. Vi är inte där för att vara diktatorer, även om man får höra sådant ibland, säger Rikard Bosnjakovic. Vid årsskiftet fick gruppen något av en nystart. Den långa listan med regler togs bort – nu gäller endast fyra regler. Administratörerna släppte även in alla blockerade medlemmar igen. – Jag tror på att ge människor en andra chans, säger Rikard Bosnjakovic. I den här nystarten bestämde administratörerna sig också för att ha ett lite mjukare tillvägagångssätt. I stället för att vara synliga i till exempel kommentarer försöker de nu hålla sig mer i bakgrunden. – Det var väldigt tjafsigt i gruppen tidigare. Nu har det blivit mycket bättre, säger Ninja Balaj. Hon har fått en del hat och hot på grund av att hon är administratör. När det var som mest bråk i gruppen startade ett antal uteslutna medlemmar en egen grupp där de pratade illa om administratörerna. Det gick så långt att Ninja Balaj namngavs i en diskussion som handlade om att man skulle göra "hembesök" hos henne. – Det var i somras och då slutade jag som administratör. Jag kände att det här är liksom en Facebookgrupp och så hotar folk med att göra "hembesök" till mig och jag har mina barn hemma. Men sen ändrade vi en hel del i gruppen så i julas gick jag med igen, säger Ninja Balaj. Rikard Bosnjakovic är extra uppmärksam på inlägg där enskilda personer hängs ut. Det kan till exempel handla om registreringsskyltar eller adresser. – Ett exempel var när dådet på Kronan hände. Då var det en som la ut vem ett av offren var, med namn och bild. Det här var innan polisen hade gått ut med det. Jag pratade med honom och han insåg sitt misstag. Men sådant är oerhört allvarligt. Tänk om de anhöriga hade fått reda på det genom Facebook – eller om det hade varit fel person? säger han.
ANNONS