Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Fredrik Gustavsson driver ett aktivitetsstall i Trollhättan. Idén föddes på Euro Horse-mässan för fem år sedan. "Jag har inte fastnat i traditionella mönster utan har kunnat vara lite nytänkande", säger han.

Nytt tänk bakom aktivt stall

I Trollhättan driver Fredrik Gustavsson ett aktivt stall där hästens välbefinnande och behov står i fokus. TTELA-sporten besökte stallet Kvarnängen och fick en rundtur på anläggningen.

Vid första anblicken slås man av ­lugnet i hästgruppen. Åtta hästar har sin plats i stallet, fyra av dem mumsar på grovfoder, en står och solar på grus­planen, en väntar utanför kraft­foderautomaten och två går och betar av de första späda grässtråna på ängen.

Fredrik Gustavsson tar emot på gårdsplanen i ­vårsolen. Medan han stolt visar runt på anläggningen och de ­böljande mark­erna berättar han att idén till stallet ­föddes på Euro ­Horse-mässan för fem år sedan.

– Jag är uppvuxen på en gård här bredvid och efter att ha bott tio år i Göteborg lockade livet på landet. Jag fick tillfälle att köpa den här gården och funderade på ­vilken slags verksamhet som skulle kunna passa. När jag fick syn på det här ­konceptet på mässan tyckte jag först att det var en kul idé och dessutom något som skulle kunna passa gården.

Efter den första kontakt­en­­ med konceptet blev det många resor och studie­besök på andra anläggningar­ i Sverige och ­Danmark.

Fredrik, som är ingenjör utan hästbakgrund, tog hjälp av stallexperter för att planera upp anläggningen och med hjälp av familjen byggdes sedan aktivitetsstallet. För ett och ett halvt år sedan flyttade de första hästarna in.

– Jag tror att det har varit bra att ha ett annat perspektiv. Jag har inte fastnat i ­traditionella mönster utan har kunnat vara lite nytänk­ande, menar Fredrik.

Lars Pettersson har haft sin häst Picasso i stallet sedan starten och för honom är det ett medvetet ställningstagande att välja ett aktivitetsstall.

– Det är ett mer naturligt liv för hästarna med rörelse dygnet runt, menar Lars.

För Emma Dove som ­flyttade hit sin häst Slash förra året har det blivit en stor förändring mot att stå i ett traditionellt stall.

– Slash trivs mycket ­bättre nu. När han stod på box var han enormt stressad. Nu märks det att han varvat ned och han är mycket mer ­harmonisk.

Emma berättar att en del hästägare som har sina ­hästar i traditionella stall, speciellt tävlingsryttare, har varit lite skeptiska mot konceptet, men aktivitetsstall blir allt vanligare vartefter fler personer får upp ögonen för fördelarna.

Förutom en sund och glad häst krävs inte lika mycket arbete. Fredrik ­fyller på grovfoder och kraftfoder en gång i veckan och den dagliga mockningen tar ­cirka en halvtimme om dagen för alla åtta hästarna.

Under våren har dessutom de tre riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången slagit upp portarna till sina aktivitetsstall.

– Det är ett slags ­erkännande för den här ­sortens hästhållning, menar Fredrik.

Förutom aktivitets­stallet finns även en stor belyst paddock, plats för ombyte och dusch samt ett trivsamt fikarum med utsikt över ligghallen och grusplanen.

– Jag vill erbjuda ett ­helhetskoncept för både häst och ryttare.

Både Emma och Lars är mer än nöjda med servicen och med hästhållningen.

– Det kan inte bli bättre än så här. Vi är ett gott gäng här i stallet, summerar de.