Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Så här ska torget se ut på Innovatum enligt det förslag som tagits fram av konsultföretaget Mareld i Göteborg.

  Nytt torg trappas upp

  Ett nytt torg ska byggas på Innovatum-området. Bland annat ska en stor trappa byggas på platsen – färger, växter och bänkar ska ge mera plats åt människor, mindre åt bilar.

  Det är ytan mellan restaurangen och smedjan som ägaren Trollhättans Tomt AB tänker sig en uppgradering.

  Inspiration har man hittat bland olika storstäder i världen där man gjort trappinstallationer med lyckat resultat. Tanken är att föra in mjukare värden i den annars karga och hårda industrimiljön, utan att för den skull förstöra det historiska arvet, och få människor att uppehålla sig på platsen.

  – Trappan byggs över det soprum som står där nu och blir ungefär tre meter hög. Där kan man hänga, fika eller bara koppla av. Det ska målas linjer på marken i olika riktningar, symboler och färger ... det ska bli lite roligare att vara där, säger Anders Torslid, vd på Trollhättans Tomt AB.

  Kostnaden är inte fastställd ännu, men uppskattas i grova drag till mellan 300 000 och 500 000 kronor.

  I det första skedet gör man installationen temporärt. Om idén faller väl ut, fungerar över årstiderna och tas emot positivt av besökare får en utvärdering visa om trappan och omgörningen ska permanentas.

  Det är beredningsgruppen för offentlig miljö och en områdesgrupp från Innovatum som föreslagit platsen.

  De konstaterar att området i stort fortfarande präglas av en industriell logik kring gator och byggnader – det krockar med dagens verksamheter med olika typer av företag och fler människor.

  Kulturchefen i Trollhättans stad Christer Olsson sitter med i gruppen:

  – Den yttre miljön i området har absolut behov av att bli bättre. Platsen är vald på goda grunder. Det har saknats en plats utanför byggnaderna där man kan uppehålla sig och som har förutsättning att bli ett torg, säger han.

  Arbetet är tänkt att påbörjas redan strax efter midsommar.