Göte Johansson, viltspårare och besiktningsman, har rekommenderat länsstyrelsen att fatta beslut om skyddsjakt på en skadad varg. Denna rekommendation har dock myndigheten ännu inte följt.
Göte Johansson, viltspårare och besiktningsman, har rekommenderat länsstyrelsen att fatta beslut om skyddsjakt på en skadad varg. Denna rekommendation har dock myndigheten ännu inte följt.

Orolig stämning i Assarebyn

En skadad varg rör sig omkring Assarebyn. Många i området tycker att vargen borde skjutas, men något sådant beslut har inte kommit från länsstyrelsen. Detta trots att rekommendationen från en besiktningsman är att den bör avlivas.

ANNONS
|

Det var i förra veckan som vargen började synas i området omkring Assarebyn söder om Mellerud.

Flera av de boende har sett vargen och vittnar om att den dras med en skada på vänster sida av kroppen. Blodspår har hittats där vargen har legat och den har också fångats på en videoinspelning där det klart och tydligt framgår att den har svårt att röra sig.

Anonym

Den skadade vargens närvaro har rört upp starka känslor hos många av de som bor där den har visat sig.

En av de boende som har hört av sig till TTELA berättar att han skrivit ett detaljerat brev till länsstyrelsen där han redogör för hur han har upplevt vargnärvaron under förra veckan. Mannen vill dock inte gå ut med sitt namn offentligt.

ANNONS

– Nej, jag vet vad det kan innebära och jag vill inte utsätta mig för att bli nedringd, säger han.

"Vansinne"

Mannen fortsätter:

– Men jag tycker samtidigt att det är vansinne att den här vargen, som faktiskt är skadad, inte kan avlivas genom skyddsjakt. Att den ska lida bara för att den är en varg. Sedan är det många som är rädda för att den ska söka sig till bebodda områden på jakt efter mat.

Göte Johansson, besiktningsman och viltspårare för länsstyrelsen, har inte sett den aktuella vargen med egna ögon ute i naturen. Han har dock fått se den rörliga filmen och utifrån den gör han bedömningen att den är svårt skadad och därmed kommer att få det besvärligt att jaga vilda djur.

Rekommenderade skjutning

Johanssons rekommendation till beslutsfattarna på länsstyrelsen var också att den faktiskt borde tas bort.

– Ja, och den åsikten har jag fortfarande, men det är andra än jag som fattar besluten.

Det finns dock ett utrymme för enskilda personer att själva fatta beslut om att skjuta vargen om de gör bedömningen att den lider.

I ett sådant läge drar dock en omfattande process med obduktion och polisutredning igång.

Vill inte spekulera

Hur troligt det är att någon tar saken i egna händer och faktiskt tar bort den vill eller kan inte Göte Johansson uttala sig om.

ANNONS

– Det vill jag inte spekulera i, det är något som varje enskild person får ta ställning till. Det jag däremot kan säga är att väldigt många människor har svårt att förstå rovdjurspolitiken i ett sådant här fall, säger han.

Vad kommer att hända nu?

– Jag vet inte riktigt faktiskt. Just nu finns det ingen officiell ansökan om skyddsjakt på den här vargen, säger Göte Johansson.

I samband med en trafikolycka där varg har skadats kan polis fatta beslut om att djuret ska avlivas.

En skada på en varg kan i sig aldrig ligga till grund för ett beslut om skyddsjakt. Däremot kan effekterna av skadan innebära att vargens beteende blir sådant att skyddsjakt motiveras.

Länsstyrelsen kan fatta beslut om skyddsjakt om det föreligger en förhöjd risk att en varg kommer att ge sig på tamdjur.

En privatperson kan besluta att skjuta vargen för att skydda sina tamdjur. Men det ska vara i samband med en pågående eller omedelbart förestående attack. Detta ska också ha föregåtts av försök att skrämma bort vargen.

En privatperson kan också besluta om att skjuta en skadad varg av humanitära skäl. Detta följs av polisutredning och obduktion av vargen för att få fram om avlivningen var befogad.

Underlag från två viltspårare låg till grund för länsstyrelsens hållning gällande vargen i Assarebyn.

Ett nytt beslut kan dock komma redan i dag, tisdag.

Anita Söderström är rovdjursansvarig på länsstyrelsen. Under förra veckan hade hon kontakt med Göte Johansson som utifrån en inspelad film gjorde bedömningen att vargen borde avlivas.

Kanske inte så illa

Åsikterna från en annan viltspårare, några dagar efter det att filmen spelades in, tydde dock på att vargen kunde förflytta sig förhållandevis snabbt och att den kanske inte var så illa skadad trots allt.

– Det var i fredags som vi utifrån detta underlag beslutade att avvakta helgen för att om möjligt kunna få någon ytterligare observation och därmed se hur svårt skadad den är.

Mer tydliga uppgifter

Under gårdagen fick Anita Söderström också en skriftlig redogörelse från den person i området som TTELA varit i kontakt med.

– Det stämmer och de uppgifter som framkommer där ger ju en tydligare bild av vad det är som har hänt.

Möte

Under gårdagseftermiddagen genomfördes också ett sedan tidigare planerat möte där samtliga viltspårare fanns på plats.

Och redan i dag kan ett beslut gällande vargen i Assarbyn komma att fattas.

– Vi följer naturligtvis detta och vi ska så snabbt som möjligt komma fram till ett avgörande.

ANNONS