Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

saab
Pengarna från Youngman syns inte till, trots att de utlovades för snart två veckor sedan.

Pengar från Youngman försenade

Saabs Youngmanpengar är försenade. De utlovade 640 miljoner kronorna skulle vara på kontot för en och en halv vecka sedan, men har ännu inte kommit.

Det handlar om de 70 miljoner euro som Saab skulle ha använt för att finansiera verksamheten under rekonstruktionen. Detta rapporterar TT som hänvisar till Saabs uppgörelse med Youngman om att pengarna skulle vara tillgängliga runt den 25 september.

Det var den tidsram som Saab angav till hovrätten när bolaget fick igenom en rekonstruktion. En av anledningarna till att pengarna dröjer ska vara att Kina håller stängt i veckan på grund av nationaldagsfirande.

– Processen pågår fortfarande. Det har tagit lite mer tid än vi förväntade oss, säger Eric Geers, Saabs informationschef, till TT.

– Men vi vet att pengarna kommer, fast jag kan inte säga när, fortsätter han.

Saab trodde först att man skulle ha fått rekonstruktionspengarna, 640 miljoner kronor, runt den 25 september, sedan var bedömningen den här veckan.

14 oktober väntas beslut från NDRC, Nationella utvecklings- och reformkommissionen i Kina, om att tillåta Youngman och Pang Da att investera 2,2 miljarder kronor och bli majoritetsägare i Saabs ägarbolag Swedish Automobile.

21 oktober upphör den statliga lönegarantin och Saab får ta över lönekostnaderna igen.

31 oktober hålls borgenärssammanträde i Vänersborgs tingsrätt då rekonstruktionen kan avbrytas.

4 november väntas beslut från kinesiska handelsdepartementet.

8 november väntas beslut om valutautförseltillstånd för de kinesiska pengarna.

Riksgälden, svenska regeringen och Europeiska investeringsbanken prövar också om de kinesiska bolagen får gå in som delägare.

MEST LÄST