Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

pilgrimsled2.jpg
Olofsmärket kommer att visa vägen för vandrarna utefter pilgrimsleden.

Pilgrimsled i Göta älvdalen

En pilgrimsled, som invigs om två månader, slingrar sig från Nylöse och upp genom Göta älvdalen. – Det finns otroligt mycket historia här. Nu hoppas jag att folk får upp ögonen för det, säger Bo Björklund, projektledare.

På medeltiden var Lödöse en knutpunkt för pilgrimer som vandrade till Skara, Nidaros (Trondheim), Santiago de Compostela i norra Spanien och andra vallfartsorter.

– Sträckan mellan Nylöse och Lilla Edet är historiskt helt rätt. Och ingen plats är mer berättigad till att använda Olofsmärket än Lödöse, säger Bo Björklund, som arbetat med projektet sedan april 2012.

Från Göteborg

På onsdagen träffade Bo Björklund Maria Fast och Gustaf Ericson i Hjärtums hembygdsförening.

– Vi åkte runt och tittade på tänkbara vägar för fortsättningen av pilgrimsleden. De lovade återkomma i augusti om en lösning. Det betyder att vi får en pilgrimsled mellan Göteborg och Trollhättan, berättar Bo Björklund.

I Lödöse har man hittat en gjutform som använts vid tillverkning av Sankt Olofsyxan.

Ingen plats inom medeltida Sveriges gränser kan enligt Bo Björklund uppvisa en så kvalificerad samling pilgrimsfynd som Lödöse. 16 pilgrimsmärken har genom åren hittats där. Lödöse hade en stark ställning som handels- och klosterstad.

Olofsmärken

Nya Lödöse anlades vid Gamlestaden i Göteborg 1473, och den internationella handeln flyttades dit. Nu låter man Nylöse bli södra utposten på den nya pilgrimsleden.

Av föreningen Pilgrim i Sverige har projektet fått tillstånd att använda märket som ska ledsaga vandrarna i Göta älvdalen. Olofsmärket får bara användas på leder som förbinder Nidaros med Santiago de Compostela.

– Leader Göta Älv har skjutit till pengar och de arbetar ju för att skapa arbete på landsbygden. Här kan ju skapas arbete då vandrarna behöver mat och logi.

För att stärka leden skulle Björklund önska att det skapades fler övernattningsmöjligheter både i Lödöse och Lilla Edet.

Ska översättas

Olofsmärkena sätts upp på enkla träpålar. Så länge leden går på en raksträcka så sparar man på skyltarna. Men vid avtagsvägar så kompletteras skylten med en riktningspil.

– All information finns digitalt och den som vill kan skriva ut eller ha informationen i telefonen. Vi ska översätta allt till tyska och engelska för de utländska besökarna. Den som vandrar kommer inte att få någon broschyr eller karta.

Bo Björklund visar exempel på kartblad som är klara att använda på sträckan Nylöse-Kortedala.

Det finns även informationsblad över sevärdheter som vandraren passerar. Den som vill göra en djupdykning i historia kan ta del av fördjupningstexter. Hemsidan där informationen finns är www.lodose.eu

pilgrimsled1.jpg

Pilgrimsvägen Skåne Blekinge är en del av leden som förbinder Santiago de Compostela, Vadstena och Nidaros .

På Gotland finns en led mellan S:t Olofsholm och Visby.

I Skaraborg kan man vandra mellan Kungslena och Gudhem och mellan Hjo och Kungslena.

Franciskusleden invid Vättern ingår i ett nätverk av pilgrimsleder i Sverige och Europa, en länk mellan bland annat Santiago de Compostela och Nidaros.

Ytterligare en pilgrimsled går mellan Linköping och Vadstena.

MEST LÄST