Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Blåljus 2

Polis jagade mc-man

På lördagskvällen jagade polisen en mc-förare i centrala Vänersborg. Polisen valde att preja föraren för att få stopp på färden.

Polisen fick en stund före nio på lördagskvällen syn på en mc-man som de misstänkte inte var helt nykter vid styret. Patrullen försökte få stopp på ekipaget på Adolf Anderssons gata, men föraren körde snabbt vidare.

Jakten som tog vid varade i fyra - fem minuter. Utanför butiken Hemmakväll på Kungsgatan valde polisen att preja föraren så att han föll. Inre befäl hos Trollhättepolisen var vid tidpunkten Patric Johansson.

– Han kör på gångbanor och cykelbanor. Folk får slänga sig åt sidorna, så det är en ganska liten inskränkning att stoppa hans färd. Man gör en medveten handling att man touchar mc:n där. Det är en medveten risk man tar, säger Patric Johansson.

Vänersborgsbon Henrik Birkebo blev vittne till händelsen och förundras över polisen strategi med tanke på riskerna, både för gärningsmannen och för allmänheten.

– Det var överväldigande. De kom från Edsgatan, gågatan. Och de rammade, jag måste säga det, rammade motorcykeln. Det var ingen "touch". Han tappade hjälmen och skorna. Jag vet inte om de får göra så, men det var träffande hur det kunde ha gått, säger Henrik Birkebo.
Men polisen menar att prejningen var nödvändig för att få stopp på mannens farliga färd.
– Han var på väg in i en folksamling. För att förhindra att han kör på folk bestämmer man sig för att stoppa hans färd. De som står där ser en isolerad händelse, de ser inte helheten, då kan det uppfattas som väldigt traumatiskt, säger Patric Johansson.
– Kofångaren på polisbilen hängde ner och strålkastaren var krossad. Det var ingen lätt touch, det var rejält alltså, säger Henrik Birkebo.
– Vi var på väg och se James Bond, men det här var mer dramatiskt för det här var verkligheten, fortsätter han.

Polisen grep mc-mannen och tog med honom för blodprov. Mannen som är född 1989 misstänks nu för drograttfylleri och grov vårdslös körning. Han ska ha undkommit händelsen med lindriga skador.
Patric Johansson säger att polisen kommer att utreda händelsen, både gärningsmannens brott och polisens agerande.
– Jag är inte rätt man att bedöma hur det gick till på plats. Vad jag hört har det gått okej tillväga, men det får kommande utredning visa.
Han säger också att vittnen till händelsen är välkomna att höra av sig.
– Tycker man att polismakten har betett sig på ett konstigt sätt får man höra av sig, säger han.

MEST LÄST