Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Produktionen påverkas hela veckan

Efter att ha varit igång en stund på morgonen stannade produktionen åter hos Saab på onsdagen och den kommer att stå stilla resten av dagen. Saab har fått ändra produktionsplanerna veckan ut.

Det innebär att man inte kommer att producera några bilar mer under dagen och det betyder också att man reviderar produktionsprognosen för veckan.

Produktionspersonalen ska dock inte blivit hemskickad.
– Vi drar ned på planerna för resten av dagen, meddelade Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning före lunch.

– Vi befinner oss ju i ett uppstartsskede fortfarande efter produktionsstoppet, det visar hur känsligt just-in-time-flödet är, säger Gunilla Gustavs.

Hur planerna ser ut för i morgon eller resten av veckan är ovisst.
– Vi tar en dag i taget här.

Men på Saabs egen blogg, Inside Saab, citeras produktionsdirektör Gunnar Brunius där han förklarar att man har problem med materialleveranser och att man har ändrat planerna för resten av veckan – samtidigt som han upprepar att man fattar beslut dag för dag. Produktionen kommer att vara reducerad resten av veckan – det kan handla om storleksordningen hundra bilar.

Gunnar Brunius  förklarar vidare att likviditeten, alltså företagets kortsiktiga betalningsförmåga, fortsatt är ansträngd.

– Ja, det är en del finansiella frågor vi arbetar med på att lösa, konstaterar Gunilla Gustavs.

En sådan är försäljningen av Saabs fastigheter, där det tidigare var aktuellt att Vladimir Antonov och hans Convers Group skulle komma in som ägare, men där man nu har andra spekulanter.

Produktionsstoppet under tisdagen rapporterades via Reuters i flera länder – bland annat i medier på den viktiga USA-marknaden.