Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Demokratiska samtal. Studieförbundets vuxenskola samlades för att diskutera politik och demokrati med Anders Castberger.

  Projekt för mer samtal om politik och demokrati

  För att höja kunskapen om demokrati bland intellektuellt funktionsnedsatta skapades projektet ”Mitt val”. Efter ett flertal studiecirklar på ämnet så var det nu dags för deltagarna att själva få ställa frågor till politikerna.

  Efter sju lektioner på temat demokrati, samhälle och politik var det nu dags att få använda sig av sina nya kunskaper inom ämnet. Deltagarna från Studieförbundet Vuxenskolan och De utvecklingsstördas förening samlades för att avsluta det folkbildande projektet ”Mitt val” genom att ställa frågor till stadens politiker.

  Bland deltagarna här i Trollhättan har det varit ett uppskattat projekt.

  – Det har varit kanonbra. Det har varit skönt att få berätta om sina upplevelser och att ta reda på vad jag har rätt till, säger Emily Gunnarsson som är med på mötet och som har deltagit i studiecirklarna.

  Under sina studiecirklar har de lärt sig om olika led i politiska och demokratiska processer, men också fått formulera frågor att ställa till politikerna. Det rör allt från bostadsbidrag och busskort, till invandring och diskriminering. Mestadels handlar frågorna om deltagarnas egen verklighet och upplevelser och att de vill förändra synen på personer med funktionsnedsättningar.

  – Det är lätt att känna sig mindre värd som funktionshindrad, det finns så mycket illvilja mot oss, säger Eva Elftonsson som också deltagit i studiecirklarna.

  – De är en målgrupp som har väldigt lågt valdeltagande och många är beroende av gode män. Det är något som vi vill komma bort ifrån, säger Karin Ronge från Studieförbundet Vuxenskolan.

  Under mötet var det Anders Castberger från Folkpartiet i Trollhättan som fick besvara frågorna från deltagarna.

  Studieförbundet Vuxenskolan planerar även att hålla en träff med fler politiker i januari.