Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  HANDLINGSKRAFT – det är vad Västsvenska Handelskammaren efterlyser hos regeringen. "Regeringen säger att det inte ligger i deras händer vad som händer Saab, att det är marknadens sak. Helt korrekt, men som läget är nu hindrar regeringen marknaden från att agera. Varför? Ja, vi har ställt frågan till regeringen men inte fått några svar", säger VD Johan Trouvé.

  Regeringen kritiseras hårt

  – GM har godkänt Antonov. Riksgälden har godkänt Antonov. Men regeringen bromsar. Varför, är frågan jag skulle vilja ha svar på från regeringen. Det säger Västsvenska Handelskammarens VD Johan Trouvé. Även S-ledaren Håkan Juholt mullrar.

  I likhet med många andra aktörer har Västsvenska Handelskammaren försökt få svar på sin fråga, men utan framgång.

  – Vad jag kan konstatera är att Maud Olofsson säger att regeringen gör allt för Saab, men att Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg inte gör det, säger Trouvé.

  Han påtalar också regeringens återkommande negativa nivå i kommentarerna kring Saab, om företagets överlevnad, betydelse för landet och nivån på teknikkunnandet, med mera.

  – Det, om något, vittnar om bristande insikt i frågan från regeringshåll, säger Trouvé.

  – Det är svårt att begripa varför regeringen skjuter frågan ifrån sig. GM har godkänt Antonov, Riksgälden likaså. Ändå hänvisar Fredrik Reinfeldt till Riksgälden, som inte arbetar med frågan sedan man gav sitt godkännande för två månader sedan.

  Med anledning av Saabkrisen är Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt upprörd. I ett pressmeddelande, som skickades ut sent på onsdagseftermiddagen, säger han:

  "Regeringen saknar visioner för svensk industri och riskerar Sveriges framtida konkurrenskraft. Andra länders regeringar har varit betydligt mer aktiva i liknande kriser än vad den svenska regeringen är nu. Andra regeringar har försökt hitta konstruktiva lösningar i samarbete med fordonsindustrin".