Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Fastighetsaffären kan nu gå i lås efter att alla inblandade instanser har sagt ja.

  Regeringen säger ja

  Regeringen har nu även formellt gett klartecken till Saabs fastighetsaffär. Beslutet innebär att staten släpper sina panter i fastighetsbolaget, och att den överenskomna försäljningen kan slutföras, skriver näringsdepartementet i ett pressmeddelande. [Uppdaterad 13.47]

  – Vi har nu bett Riksgälden att förhandla färdigt med Saab om fastighetsaffären. Det innebär att vi skriver ner de statliga lånegarantierna och möjliggör för Saab att sälja delar av sina fastigheter, säger näringsminister Maud Olofsson till TT.

  – Det här räcker inte på sikt, men för stunden kan Saab betala sina underleverantörer.

  – Vi har fattat liknande beslut tidigare, där affärerna har spruckit. Den här gången vet vi att det finns ett avtal, vi vet att det finns köpare och att de har pengar att betala med. Vi har tagit ytterligare samma beslut som vi tagit tidigare tre gånger tidigare, säger Maud Olofsson om regeringens klartecken till Saabs fastighetsaffär.

  Hur ser du på Saabs möjlighet att överleva på lång sikt?

  – Det är en fråga som företagsledningen måste svara på i första hand. De har fortfarande ett tufft läge. De måste få i gång produktionen och sälja bilar för att detta ska bli lönsamt och de måste skaffa sig starka partner som också kan vara med och finansiera, säger Olofsson.

  Du har fått en hel del kritik från Saab-anställa. Hur ser du på det personligen?

  – De är frustrerade över situationen och jag tror att det är viktigt att säga att vi gjort vad vi kunnat för Saab och Saabs anställa. Det är viktigt att förstå vad som är regeringens uppgift och vad som är Saabs uppgift. Regeringens uppgift är att se till att det blir bra företagsklimat, att det finns infrastruktur, forskning och innovation, säger Olofsson.