Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

”Risk att vargstammen försvagas”

Naturskyddsföreningens bedjan om att skona den sista vargen i Kroppefjällsreviret blev resultatlös och både alfahonan och alfahannen sköts. Beklagligt menar föreningens talesperson Ingvar Arvidsson och varnar nu för att vargstammen är alldeles för svag.

I helgen sköts det sista skottet i årets vargjakt i Västra Götaland och jägarna fällde då en varghona mellan Ed och Bäckefors. Den första vargen sköts den 16 januari mellan Mellerud och Bäckefors. Enligt flera bedömare var de skjutna vargarna ­troligtvis alfahannen och alfahonan i Kroppefjällsreviret och nu finns det troligtvis inga vargar kvar på Kroppefjäll.

Jaktresultatet beklagas nu av Naturskyddsföreningen i Dalsland som strax innan helgens avslutande jakt gick ut i ett öppet brev och bad jägarna skona den sista vargen.

– Vi trodde väl inte att jägarna plötsligt skulle börja lyssna på oss men det är ändå tråkigt att de fullföljde jakten. Men kanske kan vårt öppna brev ändå ge lite effekt på längre sikt och även få upp allmänhetens ögon för det felaktiga i den här jakten, säger Ingvar Arvidsson, naturskyddsföreningen Dalsland.

Han säger sig inte vara emot all vargjakt, men föredrar skyddsjakt i stället för licensjakt och menar att det ”inte fanns något behov för årets vargjakt”.

– Nej, eftersom det bara var en vargföryngring i länet under 2010 fanns det ingen anledning att skjuta av vargarna. Vargstammen var redan innan jakten väldigt liten och svag och är påverkad av inavel. Vargen har ju faktiskt en viktig funktion i naturen, tvärtemot vad jägarna ibland hävdar.

Men hade det gjort någon skillnad om alfahonan på Kroppefjäll hade fått leva?

– Ingen stor skillnad på kort sikt, men nu finns det ju inga djur kvar i Kroppefjällsreviret och det är tragiskt. Totalt i länet finns det fyra platser med en eller flera vargar och läget för vargen är sämre än innan jakten.

Hur ser ni på vargjakt nästa år?

– I slutändan beror det på hur många vargföryngringar det blir i år. Vi säger inte exakt hur många vargar det bör finnas, men vi ser gärna att det kommer nya vargar och bildar ett revir på Kroppefjäll. Vargar som vållar mycket skada eller som lider av exempelvis vargskabb kan skjutas av, men annars behövs ingen jakt.

MEST LÄST