Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  ANTONOV GILLAR RALLY. Spykers ryske finansiär, Vladimir Antonov, uppges vara en av personerna bakom satsningen. Han har ett stort intresse för motorsport. I årets upplaga av Midnattssolsrallyt tävlade han med en Saab 99 combi coupé.

  Saab gör rallycomeback?

  Det har gått över 30 år sedan Saab stängde dörren till tävlingsverksamheten. Men nu uppger flera olika källor att en satsning är nära förestående. Från Saab förnekar man inte att intresse finns, men dementerar att tiden skulle vara inne.

  Enligt bland andra motorsajten autosport.com har Saab långtgående planer på att gå in i VM-rallyt, World Rally Championship (WRC) redan 2012. Enligt sajtens källa ska möte ha ägt rum där representanter från Saab, WRC, internationella motorsportförbundet FIA och WRC-promotorn North One Sport medverkat.

  – Entusiasmen är enorm hos alla inblandade, uppger källan.

  Entusiasmen må finnas, inte minst från ägarhåll – såväl Victor Muller som Spykers ryske delägare Vladimir Antonov har flera gånger uttalat att de vill se en rallysatsning för Saab – men att det skulle handla om raka rör och en beslutad satsning dementeras från Saabs sida.

  – Jag har ingen aning om varifrån de här uppgifterna kommer. Visst finns intresset och önskemål om en satsning och visst skulle det passa Saab, men det kostar enorma summor och vi har annat att fokusera på just nu, säger informationsdirektör Eric Geers.

  Även bland förare i världseliten verkar intresset vara hett och intresset stort vad gäller en comeback för Saab i den internationella rallyeliten. Per Eklund, legendarisk Saab-förare i eliten, tror på ryktena. Han är just nu på tävlingar i Finland och uppger för Aftonbladet att ”häruppe pratar alla förare om det”.

  – Det är bara att tacka för att den där Spykermannen är intresserad av bilar, säger han till tidningen.

  Stig Blomqvist, en av de mest framgångsrika Saab-förarna någonsin, hoppas även han på en satsning från Saab.

  – Det vore en vettig satsning, Saab hör hemma i rallyeliten, säger han.

  Blomqvist befinner sig just nu i Portugal, för en kvaltävling. En satsning just nu skulle komma rätt i tiden, anser han.

  – Hittills har det varit tufft att komma med, inte minst av ekonomiska skäl. Men nu kommer det regeländringar, bland annat vad gäller motorer, som skulle göra det möjligt; många av värstingåken försvinner och de nya regler som är på gång gör nysatsningar så mycket enklare, inte minst ekonomiskt, säger han.