Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

linan
Saab har minskat produktionstakten från 39 bilar i timmen till 28.

Saab planerar återanställningar

Saab har minskat produktionstakten från 39 bilar i timmen till 28. – Jag är övertygad över att vi kommer att gå upp i takt igen och då kommer det innebära att det behövs fler anställda igen, säger Håkan Skött, ordförande för IF Metall.

Säljmålet på 80 000 bilar per år står kvar för Saab men i fabriken har produktionstakten nu minskat till 28 bilar i timmen. Januari och februari brukar normalt innebära en sämre efterfrågan på bilmarknaden.

– Försäljningen brukar skjuta fart på vårkanten sedan återstår att se till vilken takt vi behöver gå upp, säger Håkan Skött.

De flesta kunder som beställer nya bilar lägger en order och sedan tillverkas bilen efter kundens önskemål.

– Förr kunde man välja automatväxel och färg på bilen. Idag är valen betydligt fler och därför produceras bilarna först när kundens order är lagd. Att hålla stora lager innebär också en stor kostnad, säger Håkan Skött.

För Saabs del fick närmare 200 visstidsanställda sluta sina anställningar i slutet av förra året och de som är kvar klarar enligt Håkan Skött, att producera lika många bilar per timme som tidigare.

Han tror att det kan bli aktuellt med någon mellan 100 och 200 nyanställningar när takten åter ska upp senare under året. En del marknader var det väldigt trögt att få igång försäljningen igen och det tar tid att komma ut med att Saab lever vidare.

– Det var trögt att komma igång med produktionen igen förra året och att få klart med återförsäljare på många platser runt om i världen.

Är försäljningsmålet 80 000 bilar för i år ett realistiskt mål?
– Absolut. Jag ser inte varför vi inte skulle klara av det, säger Håkan Skött.

Framtiden ser ljus ut för bilbranschen tycker fackordföranden och Saab kommer att öka produktionstakten framöver när orderböckerna börjar fyllas.

Första steget är att öka produktionstakten, andra steget är att åter införa tvåskiftet.
– Någon kristallkula har jag inte så jag kan inte säga mer om framtiden än att det ser ljust ut, säger Håkan Skött.

MEST LÄST