Vid förra årets Saab-festival var det massiv uppslutning, Saab-entusiaster från hela världen tog sig till Saab-museet. Nästa sommar blir det festival igen.
Vid förra årets Saab-festival var det massiv uppslutning, Saab-entusiaster från hela världen tog sig till Saab-museet. Nästa sommar blir det festival igen.

Saabentusiasterna får eget år på museet

Ett år för Saab-entusiasterna, ett år om bilens kulturhistoria och ett år om teknik, innovationer och design. Så ser utvecklingsplanen för Saab-museet ut.

ANNONS
|

För något år sedan startade ett arbete för att utveckla Saab-museet, under ledning av Margareta Hallin som är vd för Innovatum Science center. En mängd intressenter har deltagit i seminarier och en hearing.

– Det roliga är att alla intressenter visar så stort engagemang för museet – oavsett om de är ideella, offentliga eller företagare, säger Margareta Hallin.

Nu är färdvägen utstakad. Under tre år "testas" olika inriktningar för museet. Med start i sommar ägnas första året åt Saab-entusiasterna, med olika aktiviteter och Saab-festival sommaren 2015. 2015–16 blir det fokus på industrisamhället och bilismens historia.

– Vi har pratat med Västarvet om att bygga en utställning som antingen vandrar runt eller visas i Trollhättan, Göteborg, Skövde och Borås. Bilismens historia rör inte bara Trollhättan, utan hela världen.

ANNONS

Sista året ska ägnas åt innovationer, teknik och design – särskilt riktat till barn och ungdomar. Då kan museet göra saker tillsammans med Science center och Teknikparken.

– Det viktiga är att vi breddar museets målgrupper, utan att tappa Saab-entusiasterna. Sen ska Nevs och Saab AB:s intressen in också, säger Margareta Hallin, som berättar att de nya utställningarna ska ta 40 procent av museets yta – innanför bilutställningen.

En förutsättning för utvecklingsplanen är att Trollhättans stad samt regionens kulturnämnd och regionutvecklingsnämnden säger ja till att skjuta till vardera en miljon kronor under "sina" år.

ANNONS