Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Saabs skatter på väg in

  Saabs skatter och arbetsgivaravgift är på väg in, dock handlar det om ett väsentligt lägre belopp än förra månaden.

  Efter en vecka med fortsatta processer med kronofogdeärenden och även begynnande konkursärenden från utländska leverantörer kunde Saab meddela Skattemyndigheten att man var på gång och betala in skatter och sociala avgifter. Den skattedeklaration man skickade in till myndigheter rörde ett belopp på 21 miljoner kronor, ett väsentligt lägre belopp på förra månadens cirka 65 miljoner kronor. En förklaring ska enligt myndigheten kunna vara att julilönerna som Saab betalade in för nu betaldes in senare alla tjänstemännen, nämligen i augusti. Därmed behöver man inte betala in dessa förrän nästa månad. Men egentligen är det bara Saab själva som kan svara på vad beloppen ii deklarationen grundar sig på, förklarar myndigheten.

  – Ja, vi betalar in pengarna, men jag kan inte kommentera beloppets storlek vidare, säger informationsdirektör Eric Geers.

  Hitta en lösning

  Med tanke på läget för företaget och intressenters uppmaning till klargörande besked borde det hända något i nästa vecka kring Saab. För att det alls ska kunna vara möjligt att starta produktionen krävs en så kallad bryggfinansiering, som ska kunna tillfredställa leverantörernas mycket omfattande krav.

  – Det handlar ju om att hitta en lösning som fungerar såväl kort- som långsiktigt, det är det vi arbetar med, säger Eric Geers.

  Söker sig bort

  När de gäller de möjliga framtida kinesiska ägarna har det kommit signaler från flera håll om att man har haft en del strul med Youngman, medan det fungerat bra med Pang Da. En annan fråga är hur trogna anställda är mot företaget efter de många turerna och sent utbetalda löner – TTELA har fått allt fler signaler om anställda som söker sig till nya arbetsgivare. En sådan potentiell arbetsgivare är Volvo PV.

  – Visst har vi folk från Saab som söker, vi genomför ju den största rekryteringen av ingenjörer i vår historia och har fått in totalt 2 500 ansökningar till de 1 000 tjänster vi söker. Men jag skulle ändå säga att det inte är ovanligt många ansökningar från Saab-anställda, de verkar rätt trogna företaget även i detta läge, menar Stefan Elfström, pressansvarig på Volvo PV.