Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

scah
Elin Fredin spänner ögonen i sin motståndare i väntan på nästa drag. Schackspelandet i klass fyra på Fagerlidsskolan har gett eleverna mycket. Inte minst så har sammanhållningen i klassen ökat.

Schack matt på Fagerlidsskolan

Att spela schack är helt klart inne, i alla fall i klass fyra på Fagerlidsskolan. Nyligen var de uppe i Stockholm och spelade final i Schackfyran och det gick minst sagt bra.

Fagerlidsskolan kom nia i en tävling med nästan 70 klasser.
– Det är jättekul med schack, man får tänka framåt hela tiden, säger Hanna-Klara Pettersson Arwedahl när TTELA besöker ett klassrum fullt av små schackspelare på Fagerlidsskolan.

Flera av eleverna berättar om varför de tycker schack är så roligt. Många tycker att det är kul att få tänka och planera framåt, precis som Hanna-Klara. Några berättar att de har börjat spela schack hemma med sina syskon och föräldrar.
– Det känns jättekul när man hör det. Att barnen och deras föräldrar genom att spela schack verkligen får kvalitetstid tillsammans, säger Titti Clarholm Anton som är klasslärare för fyrorna.

Schackspelandet i klassen tog fart för ungefär ett år sedan när de fick besök av Melleruds schackklubb. Det besöket gjorde att man ställde upp i en lokal tävling i Mellerud, en tävling som man vann. Sedan lyckades man även bra i en regional tävling i Säffle och resten är så att säga historia.

Titti Clarholm Anton tycker att schackspelandet har gett eleverna mycket, det handlar inte bara om en kul sysselsättning på skoltid.

– Nej, det är väldigt utvecklande. Inte minst så har sammanhållningen i klassen ökat och eleverna har blivit bättre på att hjälpa varandra även i andra ämnen, säger hon.

Ja, det gäller ju inte bara att vinna för sig själv. Är det en klasstävling så är det viktigt att alla blir så duktiga som möjligt. Att eleverna när de träningsspelar ger tips som kan göra att ”motståndaren” blir en bättre schackspelare. När tävlingen i Stockholm avgjordes så visade det sig alltså att eleverna och hela klassen stod sig väl i konkurrensen med övriga Sverige.
En niondeplats i en tävling där nästan 70 duktiga klasser från hela Sverige deltog är en placering att vara stolt över. Avståndet upp till en medaljplats var dessutom inte mer än 20 poäng.

Klass fyra på Fagerlidsskolan kommer nästa läsår att flytta till Nordalsskolan. Titti Clarholm Anton berättar att eleverna har varit lite oroliga inför flytten. Och här kommer den goda sammanhållningen in i bilden igen, en sammanhållning som schackspelandet alltså varit med att utveckla.

– Jag brukar säga att även om ni flyttar till en annan skola så har ni ju alltid varandra, och då blir de lugnare.
Schack är således bra på många sätt.

sc2
sc3
MEST LÄST