Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  112-åriga Immanuelskyrkan har nu fullgjort sin tid som kyrka med livlig verksamhet genom åren. Förutom den kyrkliga har här bland annat varit både skola och daghemsverksamhet.

  Sista gudstjänsten i kyrkan på höjden

  På söndagen håller Ekumeniska församlingen i Trollhättan den sista gudstjänsten i Immanuelskyrkan i Strömslund som därmed också kommer att avsakraliseras. Kyrkan är såld till privatpersoner vilka planerar verksamhet i lokalerna.

  Dagens sammanslagna församling av Trollhättans Baptistförsamling och Metodistförsamling heter Ekumeniska församlingen. Verksamheten har alternerats mellan Immanuelskyrkan i Strömslund och Karlstorpskyrkan.

  – Men vi är en liten församling och det kostar att hålla igång två kyrkor, säger dagens ordförande Fredrik Nilsson.

  Styrelsen har fått väga för- och nackdelar vad gäller renoveringsbehov och kostnader där man sakta men säkert kommit fram till att det är Immanuelskyrkan som måste säljas.

  – Men visst är det blandade känslor för många som haft sin trygghet där.

  Återställas till originalskick

  Efter att kyrkan avsakraliserats kommer nya ägarna, som båda jobbat på Saab ta över den k-märkta byggnaden.

  – Tanken är de ska försöka ta fram kyrkans originalskick vad gäller färg och form, eventuellt återställa den långa trappan som fanns på framsidan, delvis med hjälp av Strömslundsföreningens kunskaper, berättar Fredrik.

  I tillbyggnaden från 1970-talet är det tänkt att bli ett vandrarhem med en fyra, fem rum med tillhörande parkeringsplatser inne på gården för att inte störa grannskapet. I nedervåningen ska en av ägarna ha sin solenergiverksamhet och bostad.

  – I stora salen är tänkt att man ska kunna hyra in sig för evenemang som bröllop, begravning, dop och annat. Om vi skulle vilja ha någon gudstjänst eller annat kan vi ha det där även fortsättningsvis och det känns väldigt bra. Vi kommer att låta vissa saker finnas kvar för den fortsatta verksamheten.

  Kyrkan avsakraliseras

  Innebörden av detta är helt enkelt att man i denna sista gudstjänsten tar bort sakrala inventarier som bibeln, nattvardsbägare och kristussymbol.

  – Vi kommer även att ta med den oerhört vackra altartavlan, altarrunden, altarbordet och dopfunten på tre ben till Karlstorpskyrkan.

  Söndagens gudstjänst kommer att ledas av pastorn i Vänersborgs missionsförsamling Elisabet Öman, som var församlingens tidigare pastor tillsammans med pastor Evert Ericsson som numer visserligen har gått i pension med gör vissa inhopp fortfarande.

  – Sångkören Bettans Vänner kommer att återuppstå vid detta tillfälle.

  Efter nattvarden och uttåget ur kyrkan bjuds in till kyrkkaffe där nya ägarna kommer att berätta lite om sin kommande verksamhet i Immanuelskyrkan.

  – Vi hälsar alla välkomna till denna gudstjänsten men även till Karlstorpskyrkan där verksamheten fortsätter, hälsar Fredrik avslutningsvis.