Rekordår. Hjortronskörden i Sverige väntas bli den bästa på flera år.
Rekordår. Hjortronskörden i Sverige väntas bli den bästa på flera år.

Årets hjortronskörd blir rekordstor

Hjortronskörden har visat sig vara mycket god i de norra delarna av Sverige, men misströsta inte. Myrens guld ska även gå att finna i våra trakter.

ANNONS
|

2017 ser ut att bli ett bra år för alla hjortronälskare. Redan nu myllrar skogen av de gyllengula bären.

– Årets hjortronskörd är den bästa i Sverige, på tio år. Det finns så mycket bär att alla inte kommer bli plockade, säger Sylve Björkman, ägare av Ransäters Invest i Värmland.

Hjortronen finns i hela landet, med undantag på Öland och södra Skåne, men är vanligast i de norra delarna av Sverige. Bäret trivs framför allt i myrmark och sumpskog – något det finns gott om i Norrbotten, Dalarna och norra Värmland.

– Generellt sätt finns mer myrmark ju längre norrut man kommer. Eftersom det är i myrmarken hjortronen växer blir skörden ofta större här, säger Sylve Björkman.

ANNONS

Hjortron är ett väderkänsligt bär. Blir blomningstiden frostkall, regning eller blåsig misslyckas ofta pollineringen. Det gör att hjortronskörden varierar från år till år.

I år har förutsättningarna varit goda, vilket uppenbarligen resulterat i en stor skörd.

– Vi har haft tur med pollineringen. En del blommor frös bort på några platser i Lappland, Västerbotten och Värmland. I övrigt har de klarat sig riktigt bra, säger Sylve Björkman.

Hjortron mognar generellt sett i omgångar. I södra Sverige är bären ofta färdiga att plockas under andra halvan av juli, medan de i norr mognar något senare in i augusti.

Inte sällan syns både fullmogna gula bär och rödgula omogna bär tillsammans. Det går att plocka även de hjortron som ännu inte är helt mogna, med risk för att kärnorna blir något större när de i efterhand mognar till sig.

I Dalsland har hjortron plockats på flera platser. Något som lovar gott för alla bärplockare.

– Jag har själv inte besökt era trakter och sett hur det ser ut, men det går med säkerhet att få tag på hjortron, säger Sylve Björkman.

Den som lyckas finna myrens guld kan sedan förvara dessa genom att antingen styckfrysa bären eller förvara dem råa i sin egen saft. Det sistnämnda förutsätter att bären förvaras kallt och att de inte värmts upp innan.

ANNONS
ANNONS