Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/9
ANNONS ▼

En kiosk som har fått namn från filmen

Kiosken i Prässebo har nu fått ett nytt namn. När filmerna 100-åringen och 101-åringen spelades in så var namnet Bennys gatukök, numera finns även menyer från filmerna.

Anders Martinsson driver kiosken i Prässebo sedan förra sommaren. Liksom många av sina kunder har han en koppling till bygden.

– Min mormor och morfar bodde där jag bor nu. De var födda på 1800-talet, så jag var här mycket när jag var yngre och hjälpte till på gården men jag är uppväxt i Velanda.

Sedan 1980 är Anders Martinsson boende i Prässebo.

– Jag bor i huset här ovan, säger han och pekar upp mot höjden ovanför Bodasjön.

Förutom en tjänst på ingenjörs- och konsultföretaget ÅF har han köttdjursuppfödning på familjegården och driver Martinssons Event som bland annat ordnar svensexor.

När idrottsklubben LNIK inte längre ville ha arrendet på kiosken, som ägs av Lilla Edets kommun, tog Anders över förra året. Säsongen började med att kiosken fanns med i filmen 101-åringen.

– Då bodde filmteamet, ett 60-tal personer här på vandrarhemmet, samt i hus som jag har till uthyrning. Dessutom stod vi för frukost och nattamat.

En kväll när Anders hade lastat kärran bakom fyrhjulingen full med smörgåsar hamnade han mitt i en biljakt.

– De ropade bryt! Vem är det som kommer här mitt i filminspelningen? När det förstod att jag kom med mackorna släppte de fram mig och fick jag fortsätta.

Att kiosken har varit en del i filmerna försöker Anders lyfta fram. Numera är namnet Bennys gatukök och en del menyer är hämtade från karaktärer i filmen.

– Vi försöker även ha lite retro, bland annat en prislista med glassar från 1969.

Anders har fem personer anställda för att driva kiosken, men då ingår även att hålla ordning på området och bland annat sopa badbryggan.

– Kiosken omsatte i fjol 200 000 kronor. I år hoppas jag på 300 000 men det finns stora utvecklingsmöjligheter. Jag har tittat på att ha en mingolfbana och uppställningsplats för husbilar. Arrendet går ut efter den här säsongen men jag vill fortsätta.

Per Plumppu och Ove Johansson är två återkommande matgäster.

– Jag håller på att bygga om huset och då behöver man mat, säger Per Plumppu som beställt en halv special till lunch.

Ove Johansson berättar att hans moster hade kiosken i Prässebo några år i slutet av 1960-talet. Han var även med och borrade en brunn där 1967.

– Tidigare fanns det en mindre kiosk en bit bort, säger Ove Johansson.

På badplatsen finns det några som badar, och även en grupp som håller på med yoga på gräsmattan, lett av Michelle Fagerlund.

En av deltagarna, Mimmi Skoglund, kommer från San Francisco och är på semester.

– Detta är mitt paradis. Min mamma växte upp här och jag var här med mina syskon varje sommar när jag var liten.

Några veteranbilsklubbar brukar besöka kiosken och senare i sommar kommer det även bli after beach en kväll, med trubadur. En sak som verkligen lockar många besökare är soliga dagar.

– Förra veckan var det några dagar som det var fullt med folk här. Jag hoppas på mer sol, säger Anders Martinsson.

 

Fakta: Filmerna

Hundraettåringen som smet från notan och försvann, är en film som hade premiär på juldagen 2016. Inspelningen började maj 2016. Filmen är en fortsättning på Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann från 2013.

Berättelsen skrevs av Jonas Jonason, Hans Ingemansson, Måns Herngren och Felix Herngren. För manus stod Hans Ingemansson och Felix Herngren medan Felix Herngren och Måns Herngren regisserande. Robert Gustafsson gör rollen som Allan Karlsson i båda filmerna.

MEST LÄST