Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/24
ANNONS ▼

En liten trädgård med stor betydelse

Äntligen kom sensommaren och så även blommorna, inte minst i parets Öbergs granna trädgård.

Nästan varje dag cyklade Mary från sitt blåa hus på Hästängen förbi "trädgården med möjligheterna" som hon kallade den.

– För tio år sedan flyttade Owe ner från Lidköping och så köpte vi huset, berättar Mary.

Huset är rött och har en stor bakgård. Det luktar nyklippt gräs och mellan rabatt och gräsmatta går en prydlig linje. På framsidan av huset står en skottkärra full av orangea blommor. Där Mary bodde tidigare var trädgården mindre och därför odlade hon i skottkärran som nu följt med henne hit. Mot husväggen tornar ståtliga ormbuskar upp sig, de var bara små skott när Mary tog med dem hem till Sverige från Bergen i Norge där hon är född. Hon berättar att hennes familj aldrig varit speciellt intresserad av blommor eller att påta i trädgården, men att hon alltid gillat att skapa och därför tyckt om att sticka och hålla på med blommor.

– Jaha, är det ni som har den fina trädgården säger många, berättar Mary.

Trädgården har väckt fler grannars och förbipasserandes intresse och många har berömt deras gröna oas. Överallt blommar växter av olika slag, många i rosa och röda toner. Varken Mary eller Owe kan namnen på allt som växer i trädgården.

– Det har blivit fler bäddar och allt mindre att klippa, säger Owe och skrattar.

I ena hörnet av trädgården står en koboltblå bänk, bakom bänken skymtar en kvinnas bak, i själva verket är det en träskylt. Det är inte bara vackra växter som änglatrumpeter och pelargoner som tilltalar Mary, det kryllar av "skojiga" trädgårdsprydnader på tomten. Här och var står små grodor och under deras altantrappa bor en stor padda.

I princip allt har de planterat själva, även om någon enstaka liten häck fanns där när de köpte huset. Att köpa färdigvuxna växter och blommor har det aldrig varit tal om. Mary har i stället köpt de små och sköra blommorna.

– Jag vill hjälpa växterna som ser dåliga ut, säger hon och tillägger att det också varit en ekonomisk fråga.

Prästkragarna kämpar i den varma solen, det tar nästan tre timmar att vattna hela trädgården. Mary och Owe har en sådan solbränna som man bara får efter att man tillbringat hela dagarna utomhus. Numera är det inte lika mycket pysslande med trädgården eftersom det mesta är klart, i stället njuter de av att fika, läsa eller lyssna på musik i sin trädgård.

– Vissa dagar sätter vi oss och bara njuter, säger Mary och funderar glatt på om inte trädgården ser lite extra bra ut i år.

Det är oftast hon som kommer med idéerna till trädgården och Owe som sköter det praktiska. Utan honom skulle jag aldrig ha en sådan här trädgård, säger Mary. Att fixa med trägården har tagit mycket tid, eller njutning som Mary kallar det.

I går kväll var de ute med en lykta och plockade sniglar, "men i år har det nog varit färre", säger Owe. Det var deras gemensamma passion för jazz och storband som förde dem samman, berättar Owe, som kommer från Lidköping där han varit chef för en musikskola. Numera är det Mary som dirigerar vart blommorna ska planteras och han som gräver.

– Annars gör jag det själv, säger Mary skrattandes.

Fakta: Mary Lund Öberg

Bor: På Onsjö i Vänersborg

Familj: Bor med sin man Owe Öberg och Jack Russeln (Pretty) Nellie

Ålder: 76 år

Jobb: Pensionär, jobbat som distriktssjuksköterska

Intressen: Att sköta om trädgården, lyssna på storband, jazz och läsa böcker

MEST LÄST