Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

"Ger rysningar en solig sommardag"

Som polis hanterade Jörgen Nygren många brott. Nu avnjuter han dem i stället i bokform i sin egen läshörna. Hans boktips är en historia som ger kalla kårar och biter sig kvar – Sjuka själar av Kristina Ohlsson. – Hennes böcker är välskrivna, hon vet vad hon skriver om och den här boken gav rysningar även en solig sommardag, säger Jörgen Nygren.

För Jörgen, som pensionerade sig från polisen förra våren, har läsandet alltid varit viktigt. I början handlade det om till exempel Enid Blytons Fem-böcker.

– Intresset har alltid funnits, det började väl i den vanliga bokslukaråldern och nyfikenheten i skolan gjorde att intresset utvecklades eftersom.

Nu är det mycket kriminalromaner som gäller, men även biografier. Den stora höjdpunkten på året är bokrean, då han noga går igenom katalogerna i jakt på nya titlar.

– Och jag kan inte slänga eller göra mig av med några böcker. På vinden har jag fått sätta upp en extra bokhylla, säger han och skrattar.

I huset finns också en riktig läshörna, ett rum med två bekväma fåtöljer och en hylla med de senast inköpta böckerna.

Han har alltid ett par böcker på gång samtidigt. Någon kan bli liggande ett tag innan han fortsätter.

– Vissa böcker får man ta lite i taget, som till exempel Ernst Brunner biografi om Bellman. Det blev så detaljerat så jag fick lägga i från mig den ett tag och då kunde jag läsa något annat.

Men just nu är det Kristina Ohlssons alster som lockar till läsning. Hon skriver både deckarromaner och barnböcker, men har också tidigare jobbat på Försvarshögskolan och Säpo.

Den senaste av Ohlssons böcker som Jörgen Nygren läst heter "Sjuka själar" och handlar om en mordhistoria där tre människor försvinner på kort tid i Kristianstad-trakten. En av dem, en man, återvänder levande efter ett par veckor, svårt misshandlad och med stora minnesluckor. Trycket blir stort och han flyr sin hemstad, eftersom han är nyckeln till hur brotten ska klaras upp. Han försöker återvända tio år senare för att göra upp med händelsen.

– Hon är verkligen jätteduktig på att väva ihop intriger och beskriva miljöer. Man känner sig delaktig i berättelsen, berättar Jörgen Nygren.

Läs mer om Sommarboktipset
MEST LÄST