Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/7

  "Häftigt att sitta här mitt i vattnet"

  Om han själv får bestämma guppar han helst i sin träsnipa i Vänern. Vänersborgsprofilen och "godvädersseglaren" Håkan Lind trivs bäst i sin k-märkta träbåt – lika gammal som honom själv. TTELA fick krypa med ner i ruffen på Ilja III.

  Längst ut vid Sandens första brygga ligger hon och guppar, snart 70-åriga Ilja III. Det doftar trälack och diesel. Ni vet så där som det bara gör i gamla båtar. Det är nästan vindstilla och solen gassar så att ekbrädorna hettas upp. I ruffen har makarna Lind dukat upp fika på det sväng- och hopfällbara bordet.

  – I dag är en perfekt dag för att sticka till Sikhall, säger Håkan Lind.

  Hon är en snipa helt i ek, 9 meter lång, utrustad med både mast och Volvo penta-motor. Ilja III, döpt efter Håkan Linds fru och livskamrat Ing-Britts andranamn, byggdes som provmodell 1948 i Göteborg och är på paret Linds begäran k-märkt.

  – Det är ju inte alla båtar som kan bli k-märkta. Men Sjöhistoriska museet (i Stockholm) tyckte att hon var unik och en spännande historia, berättar Håkan Lind.

  Han och Ing-Britt, som i vanliga fall bor i en villa i Blåsut, är storseglare som alltid levt nära eller på vattnet, och alltid med båt. Det var för fem år sedan som de fick syn på träsnipan, och blev störtförtjusta direkt.

  – Det här är en kulturhistorisk pärla, ett fantastiskt hantverk. Jag har alltid gillat träbåtar, och den här är alldeles speciell.

  Håkan Lind har många strängar på sin lyra. Han har drivit tidningen Vänersborgaren, jobbat som trubadur, skrivit böcker om Vänersborgs historia, och är museivärd på Vänersborgs museum. Egentligen är han pensionär, men kan ännu inte riktigt kasta in handduken. Likaså för frun Ing-Britt som fortfarande jobbar som lärare emellanåt.

  Och det är i båten Ilja III som de mår allra bäst, som under sommarmånaderna periodvis blir deras sommarboende.

  – Det är en häftig känsla att sitta mitt i vattnet så här. Och det doftar så gott. Det kanske låter lite klyschigt, men det bästa med båten är friheten och stillheten. Här är det bara du och ditt sällskap som gäller.

  Men den svenska sommaren tillåter inte "godvädersseglare", som Håkan kallar det, att ta en sväng med båten när som helst. För paret Lind ska det helst vara uppehåll, soligt och vindstilla för att de ska vilja gå ut med båten.

  – Det är en "mys- och må bra-båt". Man ska kunna sitta ner och mysa och bara njuta.

  Ibland blir det flera veckor i sommarpärlan, ibland bara en tur över dagen. Oftast går de till Sikhall, annars Sunnanå, eller upp i Dalslands kanal. När de är ute längre perioder har de ingen möjlighet till att duscha. Håkan förklarar att man får tåla att man blir lite lurvig och att han inte alltid doftar viol.

  Båten är utrustad med gasolkök, diskbänk, sittplats kring matbordet för åtta personer och tre sängplatser. Hon har ingen toalett, men det "brukar lösa sig", enligt Håkan Lind. När de inte ligger i hamn och kan koppla in strömmen är det gasolköket som gäller.

  – Det är inte alls bekvämt att bo i båten, men det är stillsamt. Det är gott att sova när vattnet kluckar, och sedan när solen går ner släcks allt i kroppen, för att sedan vakna till fågelsång, förklarar Ing-Britt.

  – Ja, och det är så skönt att kunna sticka hit och brygga en kopp kaffe, och bara vara i atmosfären för att vila en stund, fyller Håkan i.

  Han drar på smilbanden och berättar att det finns ett "hemligt" ställe i Vänern som de tycker väldigt mycket om. Det ligger två sjömil norr om Ursand.

  – Mer än så säger jag inte. Det är fantastiskt – där brukar vi bada och mysa.

  Men det skulle vara ett alldeles för stort steg att flytta in i båten på heltid. Håkan säger att han skulle sakna sitt badkar och andra moderna bekvämligheter. Men han tycker att det ska vara primitivt att bo i båt, och gillar kontrasten – att det är skönt att komma hem till sitt hus igen.

  I dag, i början på augusti, har de inte hunnit bestämma vad de ska göra. Paret lever impulsivt och semestern bestäms vid morgonkaffet.

  – Det blir som det blir. Men blir det gott väder, då sticker vi, säger Håkan Lind.