Naturen i sin skiraste blom

Naturstigen är en populär promenadslinga under årets alla skiftningar. Det är lätt att följa de röda markeringarna och nu visar sig kanske naturen från sin mest blommande sida.

ANNONS
|

På den två och en halv kilometer långa naturstigen rör sig människor som promenerar med och utan stavar, joggar men också cyklister i full fart. Trevligt att alla samsas i god harmoni men egna tankar kan abrupt avbrytas när motionscyklist kommer "dundrande" utan att ge sig tillkänna – något man på en liten lapp ombeds att göra med ringklocka eller rösten.

Allemansrätten är något vi kan vara stolta över, att få vara ute i naturen utan att fråga om lov. Varje människas skyldighet för att bevara vår fina natur finns att läsa om på en av informationstavlorna utmed stigen. För den som njuter av naturen och vill lära sig mer om den finns mycket att läsa och lära sig av via tavlorna – som att gran och tall är våra vanligaste barrträd eller att Sveriges äldsta träd är en ek som man tror är cirka 1000 år gammal. Bland lövträden är björk och asp den vanligaste. Uttrycket "att darra som ett asplöv" kommer sig av att aspbladens skaft är långa och platta vilket göra att de rör sig vid minsta vindpust.

ANNONS

Vi har passerat midsommar där man kanske på midsommarafton plockat sju eller nio sorters blommor för att lägga under huvudkudden på midsommarnatten som ett sätt att sia om framtiden att i drömmen få se vem man ska leva sitt liv med. Växtligheten tillskrevs förr magiska krafter och lämplig tid var midsommar att samla läkande växter och att spå in i framtiden. Att rulla sig naken i midsommardaggen var stärkande för hälsan liksom att spara en krans och lägga i den i julbadet.

Blommor och frukter är viktig mat för många djur. Insekter äter till exempel pollen och nektar i blommorna.

På naturstigen går man förbi den gamla torpstugan "Jeffarns" som fanns här på 1800-talet. Här kan man sätta sig ned vid något av picknickborden, läsa om stugans historia och äta sin medhavda fika.

Nu är tid att njuta av blommor och insekters artrikedom och färgprakt samt mognande frukt och bär. Den nu blommande gula smörblomman ingår i ett barndomsminne då man höll den mot hakan och såg om det speglade sig gult – då gillade man smör.

Källa: Friluftsfrämjandet, Naturskyddsföreningen, Trollhättans stad och Nordiska museet.

ANNONS