Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/11
ANNONS ▼

Paddlar långt bort från vardagen

Vissa gör det för motionen, andra för avkopplingen. För den som vill testa att paddla kajak så finns möjligheten varje onsdag i Vänersborg, då Friluftsfrämjandet bjuder in nybörjare.

Vattnet krusar sig lätt bland båtbryggorna vid Sanden och vinden för med sig utropen från bilbingon en bit bort. Den blå himlen ramar in en vacker sommarkväll över Vänern när den första kajaken är på väg att sjösättas från den vingliga flytbryggan.

– När det är sådana här fina kvällar brukar vi vara ute lite längre, vi kanske tar en extra tur in i hamnkanalen på hemvägen, säger Stefan Hermansson.

Han är en av ledarna för onsdagspaddlingen som Friluftsfrämjandet anordnar varje vecka under sommaren. Tanken är att nyfikna ska kunna hyra en kajak och testa på, och det är inte ovanligt att de fastnar omgående.

– Det kommer väldigt mycket nybörjare, ofta är det ett tiotal som är helt nya. Vissa kommer tillbaka med egen kajak efter 2-3 gånger. Det är lätt att bli biten, säger Håkan Wästeräng, huvudledare för kajakpaddlingen.

För Stefan Hermansson gick det i omvänd ordning. Han arbetade tidigare som båtbyggare och har själv tillverkat två kajaker av alträd som ligger och glänser i solen bredvid den röda boden. Den första var färdig 2010 och året efter började han paddla med föreningen.

– Jag byggde en kajak och sedan var jag tvungen att använda den, säger Stefan med ett skratt.

Den andra, som blev klar 2012, har han lagt ner extra mycket tid på. Allt som allt ligger det 400 timmars arbete bakom det slanka skrovet som är smyckat med egendesignade kompassrosor.

Några tiotal kajaker är redo att ta sikte på fikat vid Långa Maja, öster om inloppet till inloppet till Göta Älv. Jeanette Karlsson ligger och guppar närmast bryggan i väntan på avfärd. Hon är med för tredje gången och har redan fastnat.

– Man känner att det är något direkt, det är som att kroppen blir en del av något annat, säger hon och tittar ner mot sittbrunnen.

– Du behöver inte vara mer än några timmar i kajaken för att få ett helt annat perspektiv på tillvaron, det vardagliga livet.

På kvällskvisten

När och var: Onsdag 26 juli klockan 18.00. Sanden, Vänersborg.

Vad hände: Kajakpaddling med Friluftsfrämjandet.

Väder: 20 grader, lätta moln och lite vind.

Tv-konkurrenter: Sverigeresan, Ullared - jakten på storsäljaren och VM i simning.

MEST LÄST