Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/15
ANNONS ▼

Prärien utanför Falköping

Bisonsafari, fotbollsgolf, älgar att både klappa och bo i. Du är välkommen till Wrågården utanför Falköping.

Vi kliver upp på en vagn som dras av en traktor. Sen körs vi ut i en stor hage. Mannen som kör traktorn kliver ut, ställer sig på åkern och börjar ropa. Några minuter senare rusar en flock bisonoxar mot oss. Känslan är snarare en prärie i Mellanvästern än en åker utanför Falköping. En halvmeter från vagnen gör den frustande flocken halt. Inte för att de ska lista ut vem de ska stånga först. De är mer sugna på bisongodiset i form av pellets som deras ägare Henrik Alexandersson satt fast på vagnens sidor. Allt sker på de magnifika djurens villkor och det finns det en anledning till berättar han.

– Jag går inte in och stör i flocken, det är vilda djur. Men det är riktigt maffigt att se när de går runt här och strövar, säger Henrik Alexandersson.

Platsen för bisonsafarit är Wrågården strax utanför. Från början en vanlig gård i Falbygden, men sedan Henrik Alexandersson tog över släktgården för 17 år sedan har verksamheten både utvecklats och expanderats. Från att ha varit en gård det inte går att leva på arbetar där i dag fem personer heltid plus ett antal timanställda.

Aktiviteterna är många på gården och bisonoxarna är inte de enda djuren som stövar på markerna. På gården föder även Henrik Alexandersson upp highland cattle och precis som med bisonoxarna är det en helt ekologisk produktion. Köttet från djuren säljs också på gårdens restaurang.

I ett hägn bredvid bisonoxarna strövar en flock dovhjortar, förutom att de är fina att titta på för besökarna slaktas också dessa och blir till kött i restaurangen. Alla djur slaktas på gården så det är inga långa transporter. När Henrik Alexandersson går runt och visar och berättar märks det att han är väldigt förtjust i sina djur.

– Dovhjortarna ser ut som fina sagodjur, säger han samtidigt som han betraktar hagen.

I samma hage går också det som de tyska besökarna säkert värdesätter allra mest. Nämligen älgarna Ebbot och Ärtan.

– Tjuren Ebbot fick namnet genom en omröstning vi hade på nätet. Kon kallar vi ärtan för att hon är lite ärtig, säger Henrik med ett brett leende.

Det är två bortskämda älgar som både har en damm att bada i och som ofta blir matade med favoriterna äpple och banan.

– Det är en häftig känsla att sitta här och klappa älgarna, fortsätter Henrik, samtidigt som han ger ärtan ännu en bit äpple att smaska på.

Älg- och hjorthägnet har också en särskild plats i Henrik Alexanderssons hjärta.

– Miljön här är mysig, här bodde jag i kojor som barn, berättar han.

Den mysiga miljön är också anledningen till att han byggt en stuga i form av en älg med klappavstånd till älgar och hjortar.

– Det blir ju väldigt exotiskt för människor i storstäder och för Tyskar som inte har någon allemansrätt. De har älgar och dovhjortar precis utanför staketet.

Stugan har Henrik som är utbildad finsnickare byggt tillsammans med motorsågsskulptören Sören Niklasson.

– Vi får många galna idéer ihop, skrattar Henrik fram.

Som om inte det vore nog, med djuren, stugan och restaurangen har Henrik Alexandersson även byggt en 18-håls bana för fotbollsgolf.

– Det är en rätt trevlig aktivitet. Jag är egentligen inte sportintresserad men det är väldigt roligt att gå runt här på banan och samtidigt prata med folk, säger han.

Vill man svalka sig efter fotbollsgolfen går det bra att göra det i gårdens glasskiosk. Glassen den görs också på gården.

– För mig har allt det här blivit mer en livsstil än ett jobb, säger Henrik Alexandersson.
 

Fakta: Hitta till Wrågården

  • Wrågården ligger strax norr om Falköping. När du kommit fram till Falköping ta väg 46, sen är det skyltat till gården. 
  • Under juli månad är bisonsafarin semesterstängd under tre veckor. Älg- och hjortparken tillsammans med fotbollsgolfen och glasskiosken är öppen. Restaurangen bokas av störra sällskap.
MEST LÄST